Hlavní obsah

Sdílený oběd s blondýnou je lepší než Nahý oběd

Nahý oběd je kniha, která se nedá dočíst. Ale spousta z nás v jisté fázi života tvrdila, že ji dočetla. Sdílený oběd je jedna porce oběda, kterou si rozdělíte s někým dalším. Dlouhá léta něco, co jsme si moc netroufli, dneska móda. Pozvánka na sdílený oběd je na konci toho článku (kdyby se nedal dočíst).

Lucie Tvarůžková a tým Zonky.cz

Článek

Sdílet je móda, a to nejen fotky a zážitky na Facebooku. Ale taky jízdu do Brna vlastním autem s neznámými lidmi. Svou ložnici (tedy bez vás) s cizinci, kteří přijeli do Prahy na víkend. A nebo nevyužívanou vrtačku se sousedy v ulici.

“Sdílená ekonomika”, o které se dnes píše jako o fenoménu ohrožujícím zaběhlé pořádky a budoucnost globálních firem, je docela obyčejná “selskorozumová” věc. Lidé spolu levněji sdílejí to, co momentálně nevyužívají, místo aby si to draze kupovali.

Na stejném selském rozumu je založena i služba Zonky (www.zonky.cz), kterou vedu. Nesdílí se přes ní ložnice, ale peníze. Ti, co je mají, je půjčují těm, kteří je potřebují. Jedni se díky tomu dostanou k daleko lepším úrokům, než by měli v bance. Druzí svoje peníze zúročí líp, než kdyby nechali banku, aby je půjčila místo nich.

Teď jsme si řekli, že bychom s tím sdílením na Zonky mohli jít ještě dál (pořád ne do ložnic). Že kromě peněz bychom s ostatními mohli sdílet i vlastní chyby. Protože dělat chyby je v byznyse drahé, tak proč by si lidé měli draze kupovat chyby svoje, když mohou levněji sdílet ty naše.

A že jich je. Homepage Zonky jsme například za poslední půl rok předělali už osmkrát. Ve výkonnostním marketingu jsme kvůli vlastní blbosti vyhodili spoustu peněz z okna. Na začátku jsme lehkomyslně mávli rukou nad důmyslnějším reportingem výsledků a teď každý týden pálíme spoustu hodin nad tím, abychom se k nim dobrali.

Těch chyb je daleko víc. Klidně je s vámi všechny budeme sdílet. Vyměníme je rádi za ty vaše. Máte-li zájem, přijďte k nám příští týden ve středu na sdílený oběd. Blondýny tam budou určitě, nahý snad nikdo.

www.zonky.cz

P.S. Máte-li chutˇ tento týden ve středu přijít, napište mi na email lucie.tvaruzkova@zonky.cz. Chcete-li se o nás dozvědět víc, čtěte na strankach Zonky.cz (www.zonky.cz) a nebo se rovnou staňte našimi zákazníky.

Výběr článků

Načítám