Hlavní obsah

Čtyři podoby Řecka, o nichž musíte alespoň číst

Novinky, EXIM tours

Řecko je zemí, kde si každý přijde na své. Turistům, kteří cestují do této překrásné země z celého světa, přináší neopakovatelné a nezapomenutelné zážitky na celý život.

Řecko

Článek

Pokud jste si pro svou dovolenou vybrali právě Řecko, rozhodně nebudete litovat. Kamkoli se v Řecku vydáte, narazíte na nespočet úctyhodných památek. A jelikož se tato země rozkládá na mnoha ostrovech, má i četné pláže, vybízející k uvolnění a příjemnému požitku z dovolené u moře. A kam vyrazit? To je velmi těžká volba, jelikož máte obrovské množství možností.

Attika. Pohádková krajina, panenské pláže a blízkost Athén i Théb

Mezi Athénami a mysem Sounion leží členité pobřeží s krásnými a udržovanými zlatavými písčitými plážemi – to je Attická riviéra. Pestrá hornatá příroda i rozlehlé zelené nížiny a lesy, všudypřítomná bohatá zeleň a množství ptactva i zvířat, vytvářejí vlastní, dokonalý svět. Egejské moře zase vybízí k dlouhým večerům u západu slunce či celodennímu koupání a ničím nerušené relaxace na panenských plážích.

Řecko vítá obdivovatele historie a kolem krásného města Athén na vás každým krokem dýchne dávná atmosféra antiky. Akropole s naprosto jedinečným Parthenonem, tyčícím se na vrcholu. Dionýsovo divadlo, nejstarší svého druhu na planetě Zemi. Monumentální chrám Olympeion, s dodnes dochovanými 15 mohutnými sloupy. Olympijský stadion, postavený na místě dřívějšího stadionu z roku 330 před Kristem. Hadriánův oblouk, brána stará téměř dva tisíce let. Antická Agora, jež bývala centrem obchodu a politiky. Chrám bohyně vítězství Niké a chrám Erechtheilon nebo Archeologické muzeum s velmi cennými výstavními kousky nevyčíslitelné hodnoty a další muzea v části, zvané Plaka.

Nebo bájné Théby, město sedmi bran, kde jsou k vidění i různé pozůstatky z doby kamenné a dokonce i původní mykénské osídlení. Nejvýznamnější nálezy a exponáty najdete ve zdejším muzeu. Zajímají vás bitevní pole? Potom vyrazte do Marathónu, kolébky proslulého běžeckého závodu.

Vypravte se na výlet do zálivu Saronikos, na ostrovy Poros a Aegina a poznejte krásy Řecka netradičním způsobem – z paluby lodi. Jedinečnou atmosféru doladí poslech pravých řeckých písní. Navštivte Korintský průplav, světově unikátní stavbu, umělý kanál dlouhý cca. 6 km, propojující Jonské a Egejské moře. Nedaleko se nachází starý Korint, archeologické místo, kde navštívíte jeden z nejstarších chrámů v Řecku – Apollonův chrám, místo působiště svatého Pavla. A hned vedle leží bájné Mykény, sídlo mocného krále Agamemnóna. Historické město, včetně monumentální Kyklopské zdi, sloužící pro ochranu před nájezdy nepřátel, zdobená Lví brána, i hrobky řeckých aristokratů.

Korintský průplav

Malebná Evia je místem klidu a pohody

Po Krétě druhý největší řecký ostrov zdobí idylické vesničky, které vypadají, jako by je namaloval malířský krajinář. Toto místo je výborným cílem pro všechny, kteří si chtějí odpočinout a načerpat novou energii i poznatky. Teplé čisté moře je ideální pro koupání a potápění. Pokud vám bude přát štěstí, zahlédnete i delfíny. K příjemnému večernímu posezení vás nalákají tradiční řecké taverny s nesčetnými mořskými specialitami.

Hlavním městem oblasti je už od antiky Chalkida. Dávnou dobu rozkvětu zažilo toto město již v roce 490 př.nl. a nyní je z něj moderní místo, které však ještě není zaplněno turisty. Můžete navštívit nedaleké muzeum řeckého folklóru, dějiny vám zase přiblíží archeologické muzeum, vykopávky s ruinami amfiteátru či pozůstatky římského osídlení. Za návštěvu rovněž stojí návštěva klášterů, jichž se na ostrově nachází velké množství či prohlídka historického města Eretria, které leží na jihozápadě ostrova. Nad ním se majestátně tyčí hora Kastelli a z místního přístavu se trajektem můžete dostat do blízkých Athén.

Korintský průplav

Leros, ostrov větrných mlýnů

Ve smaragdové modři Egejského moře, mezi ostrovy Patmos a Kalymos Dodekanského souostroví, leží turisty zatím neobjevený malý ráj. Jeho pláže lákají k opalování, koupání, potápění a šnorchlování.

Nejvýznamnějším městem ostrova je Agia Marina, která je také hlavním městem a přístavem. Město leží na svahu kopce a tvoří jej bílé domky a úzké uličky. Začíná hned na pobřeží a stoupá vzhůru do kopce, na jehož vrcholu se tyčí pozůstatky byzantského hradu. Dodnes tu stojí i městské hradby a kostel Panny Marie. Hlavní město je spojeno s dalšími dvěma vesničkami – Platanos a Pantelli.

Nejkrásnější pláž na ostrově má město Alinda. V Merikii si nenechte ujít velmi zajímavé a unikátní muzeum: War Tunnel Museum. Je umístěno v autentickém podzemním bombovém krytu z 2. světové války. Kostel Agia Kioura – Matrona v Partheni je památkou UNESCO a známý je i kvůli svým velice speciálním obrazům. A udělejte si i výlet trajektem, třeba na ostrov Kos, Samos, Patmos či do aténského přístavu Pireus.

Korintský průplav

Úchvatná příroda i pláže Lefkády

Každý kousek tohoto magického ostrova vypovídá o nesmírné tvůrčí síle a fantazii přírody. Není se čemu divit, že je Lefkáda přímo magnetem pro fotografy. Členitý povrch i pobřeží ostrova jej předurčuje k tomu, abyste se zastavili v běhu všedních dnů a vychutnávali nádherné scenérie. Zátoky, lemované křišťálově čistým mořem, na pozadí zelení porostlých kopců a hor. Olivové háje, cypřiše a platany, vinnou révu a celou řadu kvetoucí flóry.

Okouzlující pláže Lefkády bývají často označovány za nejkrásnější v celém Řecku a táhnou se po celém obvodu ostrova. Běžně lze zpozorovat mnohé druhy divokého ptactva. Všechny tyto krásy lze obdivovat buď při pěších procházkách, cyklistických výletech nebo projížďce autem.

Vydejte se třeba na Mys Lefkatas (Dukato). Nachází se na nejjižnějším výběžku ostrova a jeho minulost sahá až do antiky. Již Homér se zmiňuje o bílých útesech tohoto mysu a dokonce sem umísťuje jeden z možných vstupů do Hádovy říše, jelikož zde mnoho námořníků nalezlo svou smrt.

Nebo prožijte den plný mytologie, koupání a opalování se skvělým jídlem. Tím bude lodní výlet podél pobřeží Lefkady k jeskyni Papanicolis na ostrově Meganissi. Budete-li mít štěstí, spatříte delfíny či mořské želvy. A kapitán s posádkou vám připraví BBQ oběd s ochutnávkou místního lefkadského vína.

V západní části pevninského Řecka, v oblasti velmi málo zasažené masovým turistickým ruchem leží malebná Preveza. Leží zde mezinárodní letiště. Skutečnou chloubou Prevezy jsou ruiny starodávného divadla v Nikopolis či hrad Pantokrator, postavený v roce 1807 Ali Pashou. Oblast Kastrosykia, položená severněji, je známá především díky dlouhé písčité až písčito-oblázkové pláži, která je považována za jednu z nejkrásnějších, v oblasti Epiru.

Korintský průplav

Výběr článků

Načítám