Hlavní obsah

Konec džungle v cenách nemovitostí? Nová aplikace Cenová mapa prodejních cen může hodně vyřešit

Komerční článekSpolečnost pro Cenové mapy ČR s.r.o.

Česká republika má zvláštní unikát. Ceny na trhu nemovitostí byly v posledních dvaceti letech ovlivňovány a porovnávány téměř výlučně na základě nabídkových cen, tedy takových cen, za které chtěl někdo nemovitost prodat, ale již se neví, jestli také skutečně prodal nebo zda nemovitost svého kupce vůbec nenalezla.

Společnost pro Cenové mapy ČR s.r.o.

Článek

Pojem tržní cena, tedy cena, která vychází z cen skutečně realizovaných prodejů, u nás prakticky neexistoval. V oblasti oceňování nemovitostí tak dlouhodobě existovalo prostředí, kdy bylo zcela běžné, že stejná nemovitost pro hypotéku mohla být oceněna pro dvě různé banky dvěma různými znalci naprosto rozdílně.

Toto prostředí by měla pomoci kultivovat Cenová mapa prodejních cen. Její zpřístupnění i pro širokou veřejnost oznámily počátkem února společnosti Hyposervis a Deloitte, které cenovou mapu pro realitní trh několik let připravují. Přehled o cenách nemovitostí v konkrétní lokalitě je nyní snadno dostupný na stránkách www.cenovamapa.org. Nová internetová aplikace ale zdaleka nemusí sloužit pouze odborníkům, může být velmi potřebným pomocníkem i pro širokou veřejnost.

POMOCNÍK V DŮLEŽITÝCH ŽIVOTNÍCH SITUACÍCH

Autoři projektu pojali tuto internetovou aplikaci jako pomůcku pro běžné životní situace, do kterých se běžně dostává většina lidí. Cenová mapa tak může např. dobře pomoci zjistit při koupi bytu, jestli je nabídka, za kterou je byt nabízen, odpovídající běžným cenám podobného typu a velikosti bytu v daném místě. Nebo může pomoci rychle odhadnout hodnotu nemovitostí před vstupem do manželství a pomoci při přípravě předmanželské smlouvy, nebo naopak předejít tahanicím s různými posudky u rozvodů nebo úpravě rodinného majetku apod.

Lze také bez problémů zjistit, za jakou cenu se v minulém roce prodaly domy ve vaší ulici nebo kolik stojí byty v domě, ve kterém bydlí vaši rodiče. Díky úzké spolupráci s katastrálními úřady i celému logickému nastavení, které navazuje na údaje uvedené v katastru nemovitostí, umožňuje Cenová mapa prodejních cen velmi jednoduše a pohodlně doplnit informace o nemovitostech evidované katastrálními úřady i o cenové hladiny v konkrétních městech, ulicích nebo domech.

Nespornou výhodou je, že celá interaktivní mapová část je přístupná pro běžné uživatele zdarma a poplatek se hradí pouze za vyhotovení REPORTU o ceně, jakési „cenové obdobě“ Výpisu listu z vlastnictví, jak jej znají lidé z katastru nemovitostí. V tomto smyslu je i cena obdobná a uživatel si jej po zaplacení jako v e-shopu pohodlně stáhne do svého počítače.

Společnost pro Cenové mapy ČR s.r.o.

PRACOVNÍ NÁSTROJ PRO PROFESIONÁLY

„Vedle široké veřejnosti se ale aplikace Cenová mapa prodejních cen rychle zabydluje jako každodenní pracovní nástroj i u veřejnosti odborné“, uvedl Petr Hána, manažer pro oblast nemovitostí společnosti Deloitte, která na projektu Cenová mapa prodejních cen působí od samého počátku jako odborný poradce.

„Největší zájem o aplikaci je zatím u realitních agentů a znalců, tedy lidí, kteří pracují s nemovitostmi každý den, dále u hypotečních makléřů, kteří potřebují znát rychle správnou cenu nemovitosti pro ocenění u hypoték, ale pracují s ní už i první advokáti a předpokládáme i zájem notářů. Pro tyto jednotlivé skupiny odborné veřejnosti jsme navrhli paušální, de facto neomezené přístupy za nízkou měsíční platbu, která odpovídá přibližně měsíční platbě za neomezené volání u telefonních operátorů“, dodal Hána.

Samostatnou kapitolu pak tvoří developeři, specializované realitní kanceláře nebo banky. Těm je již Cenová mapa prodejních cen dobře známa, neboť většina bank i developerů se měla možnost zúčastnit testování cenové mapy a svými doporučeními tak přispět i k její současné podobě. Podle všeho není daleko doba, kdy začnou první velké banky užívat aktivně Cenovou mapu jako ucelený analytický nástroj.

ROZSÁHLÁ DATABÁZE INFORMACÍ O NEMOVITOSTECH – VŠE POTŘEBNÉ NA JEDNOM MÍSTĚ

Aby mohla Cenová mapa dlouhodobě působit jako široký a důvěryhodný zdroj informací, bylo potřebné sestavit velmi rozsáhlá data, tato přehledně setřídit, propojit je s mapami, na které je běžný člověk zvyklý a přidat něco navíc. Současně bylo potřebné zajistit pravidelnou aktualizaci dat tak, aby cenová mapa poskytovala stále aktuální údaje. „Aktuálně Cenová mapa obsahuje údaje o přibližně jeden a čtvrt milionu domů, bytů a rodinných domů, které jsou v krajských městech, Praze a Středočeském kraji“, přiblížil rozsah dat Milan Roček, jednatel Společnosti pro Cenové mapy ČR s.r.o., která Cenovou mapu prodejních cen provozuje.

Hlavní zaměření je tedy na nemovitosti ve velkých městech, kde je nejvíce bytů, kde se postavilo i nejvíce nových bytů a kde většina lidí, kteří mají hypotéky. „Data, která jsme do Cenové mapy zapracovali, jsou ve stejné skladbě, jako jsou data o nemovitostech uvedená v katastrech nemovitostí. Výjimkou jsou údaje o vlastnících, ty nemáme k dispozici a nikde v cenové mapě dohledat samozřejmě nejdou. Aby byly údaje stále aktuální, provádí se pravidelné aktualizace dat. V praxi to znamená, že každé čtvrtletí doplníme do cenové mapy přibližně 8 až 10 tisíc nových údajů o cenách prodaných nemovitostí, které zapsal v předešlých 3 měsících katastr nemovitostí.“ doplnil Roček.

Veškeré domy navíc můžete nalézt jednak v běžné mapě, ale i ve fotografické mapě nebo dalších mapách, které jsou k dispozici. K nejužívanějším patří např. stále aktuální katastrální mapa, takže lze dobře pozorovat nejen budovy, ale i hranice pozemků. Vše přehledně na jednom místě.

Cenovou mapu si můžete vyzkoušet a zjistit za kolik byste třeba mohli prodat svůj byt na stránkách www.cenovamapa.org

Výběr článků

Načítám