Hlavní obsah

Jak správně vybrat nová okna?

Novinky, BOHEMIA PLAST GROUP s.r.o.

Výměna oken v interiéru je jedním z nejčastěji využívaných způsobů snížení energetické náročnosti domů. Tepelně-izolační vlastnosti jsou v porovnání se stávajícími okny na mnohem vyšší úrovni. V současnosti je možné volit mezi třemi základními druhy oken – plastová, dřevěná a hliníková.

FOTO: BOHEMIA PLAST GROUP s.r.o.

Článek

Plastová okna

Nejvyužívanější a zároveň nejlevnější druh oken, jehož základním materiálem pro výrobu je PVC. Plastová okna se využívají u novostaveb rodinných domů, nové bytové zástavby i při výměně stávajících oken v bytu a domu.

+ nízká cena, vysoká izolace, elegantní vzhled s možností imitace dřeva

-nízká odolnost proti ohni, malá pevnost materiálu (v porovnání s hliníkem), u oken z recyklátu možnost praskání sváru

Dřevěná okna

Dřevěná okna jsou v porovnání s plastovými dražší, což je dáno již cenou základního materiálu pro výrobu – masivního dřeva. Hodí se pro rekonstrukce u rodinných a bytových domů a dokonce i pro historickou zástavbu.

+ vysoká pevnost a variabilita, vysoká tepelná izolace, delší životnost materiálu, více zvýší hodnotu objektu, při poškození se dají opravit

-Při zanedbání údržby je možnost napadení dřevokaznými houbami. Údržba je prováděna 2x ročně natřením balzámu na dřevo.

Hliníková okna

Nejdražší, ale zároveň nejodolnější druh oken. Z hliníku se dají vyrábět také okna větších rozměrů a prosklené plochy, které jsou v současné architektuře stále více žádané.

+ nejvyšší odolnost proti poškození, hliník je naprosto nehořlavý, velká rozměrová variabilita, pevný a lehký materiál, nepodléhá korozi

-nejvyšší pořizovací cena

Jaké parametry u oken sledovat?

Důležité jsou také parametry jednotlivých druhů oken. Ty jsou stejné pro okna ze všech materiálů. Kvalitu oken už zdaleka neovlivňuje jen počet komor v rámu (u plastových a hliníkových oken) a těsnění. Důležitými parametry je také zpracování okna, hloubka zasklívací drážky, kvalita materiálu, výztuhy, kvalita kování, provedení skla i povrchová úprava. Sklo je možné volit v provedení izolačního dvojskla, trojskla, bezpečnostního dvojskla a trojskla, protihlukové nebo s ornamenty. Okna musí mít i dobrou propustnost tepla a světla do interiéru. Vybírat je tedy vhodné především u spolehlivých a stabilních výrobců, nejlépe s komplexním sortimentem.

Kvalitní výrobci nabízí i něco navíc

Zapomínat by se nemělo ani na doplňky k oknům, které by také měli nabízet jednotliví výrobci oken. Mezi základní doplňky se řadí žaluzie nebo sítě proti hmyzu. Stabilní výrobci nabízí vždy něco navíc. Společnost BOHEMIA PLAST GROUP s.r.o.  nabízí například okna s technologií samozavírání. Stačí jen otevřít okno a nastavit čas, kdy se má zavřít. Samo se zavře a zajistí proti otevření.

Výběr článků

Načítám