Hlavní obsah

Chytněte domácí žrouty energie pod krkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácí spotřebiče šetří čas a přispívají k pohodlí. Vedle nákladů na jejich pořízení jsou tu ale i náklady na jejich spotřebu energie. Někdy může překvapit, jak velké. Bílá technika se na spotřebě elektřiny může podílet více než polovinou!

Do ledničky patří až vychladlá jídla, jinak zbytečně roste účet za elektřinu.

Článek

Už jste vyměnili poslední žárovky za úsporné zářivky nebo dokonce ještě úspornější LED osvětlení? To jste vyřešili zhruba 15 procent průměrné spotřeby elektřiny všech domácích přístrojů. Tím největším žroutem je ale chladnička s mrazničkou, která obvykle spotřebuje pětinu i více elektřiny.

Velkou roli hraje také stáří spotřebiče a jeho třída podle energetického štítku. V obchodech už prakticky nenarazíte například na chladničku, která by byla zařazená v horší energetické třídě, než je A+. Přehledné štítky nalepené na spotřebičích vyvinuly na výrobce velký tlak, a tak se kategorie A postupně vylepšila přidáním až tří plus. Jenže ani lednice s A+++ není zárukou toho, že se elektřinou nepřežírá. Za to už ale nemůže výrobce, ale vy.

Chyby, které vás přijdou draho 

Pokud totiž lednička stojí vedle trouby či jiného zdroje tepla, spotřebuje na chlazení více energie. Je-li to tedy jen trochu možné, měla by lednička být pokud možno v co nejchladnější části bytu. Energie utíká také s každým otevřením lednice. Pokud víte, kde co máte, stačí vám k vyjmutí požadované potraviny zlomek času oproti tomu, kdo lednici otevře a teprve začne hledat, kde by asi ten jogurt mohl být schovaný.

Častým nešvarem některých lidí také je, že používají lednici k ochlazení pokrmů. Vložení teplého pokrmu nejen spotřebuje velké množství energie k ochlazení, ale zároveň vlhkost pomáhá k růstu námrazy, která dále zvyšuje spotřebu ledničky. Tři milimetry námrazy mohou zvýšit spotřebu elektřiny až o 75 procent! Budete-li pořizovat novou lednici, podívejte se i po modelu, který si s námrazou sám poradí. Výrobci se tím nezapomenou pochlubit – třeba nápisem No Frost.

O peníze vás doma připravuje nejen lednička, ale i špatné praní nebo větrání. Otestujte své mezery na www.energetickytest.cz

Výběr článků

Načítám