Hlavní obsah

Jak zaručeně neplatit pokuty za alkohol za volantem?

Komerční článekV - NET s.r.o.

Chcete si být jisti, že když usedáte za volant, nemáte v sobě žádný zbytkový alkohol? Jediný zaručený způsob je koupit si kvalitní a spolehlivý digitální alkohol tester, na kterém si výsledek změříte i bez asistence policie.

ALX 1000 – zabrání nastartovat podnapilému řidiči

Článek

Jaký alkohol tester zvolit?

Alkohol testery se dělí v první řadě podle typu senzoru. Na polovodičové a elektrochemické (tzv. Fuel cell).

Polovodičový senzor

Čidlo v polovodičových testerech funguje tak, že se zahřeje na teplotu kolem 300 °C. Vydechnutý vzduch dopadá na čidlo a množství alkoholu a jiných těkavých látek v dechu mění v čidle elektrické napětí. Výsledek se pak zobrazí na displeji.

Slabinou této technologie je, že naměřená hodnota závisí na síle dechu a čidla reagují i na jiné chemické látky, než je pouze alkohol. To může měření ovlivnit. Polovodičové čidlo se také rychleji opotřebuje.

AL2500 - stylový a lehce ovladatelný

Fuel cell (palivový článek)

Oproti tomu palivový článek, používaný v elektrochemických alkohol testerech, se nezahřívá (díky tomu déle vydrží baterie). Pumpa do něj pouze nasaje přesný objem vydechnutého vzduchu. Článek začne spalovat alkohol a vyrobí z něj elektrický proud. Podle množství vyrobeného proudu se určí množství alkoholu v dechu.

Fuel cell není ovlivněn žádnými cizími látkami ani sílou dechu. Jednotlivé Fuel cell alkohol testery se mezi sebou liší objemem nasátého vzduchu. Čím větší objem, tím větší přesnost a také výdrž.

Porovnáním obou technologií lze konstatovat, že polovodičová čidla jsou určena řádově pro stovky měření s přesností 10 % v hodnotách do 1,0 promile. Fuel cell technologie zvládne i profesionální zátěž v řádech tisíců měření a chlubí se přesností 5 %.

AL2500 - stylový a lehce ovladatelný

Klíčový je rozsah měření

Kvalitní alkohol tester poznáte tak, že disponuje velkým rozsahem měření. Minimálně 0,0–4,0 promile.

Schopnost naměřit nízké hodnoty v rozmezí 0,10–0,20 je klíčová vlastnost kvalitního testeru. Tato schopnost je důležitá při zjišťování zbytkového alkoholu. Jedině pokud vám detektor dokáže naměřit alkohol v tak malém množství, máte jistotu, že můžete řídit.

Levné testery měří většinou od hodnot 0,20 s tolerancí 0,20, což už může být výrazný problém, protože hodnota 0,4 může být vyhodnocena jako 0,0.

Kvalitní alkohol tester jde kalibrovat

Platí osvědčená zásada kupovat pouze alkohol testery, které se dají kalibrovat. Každý tester se časem rozhodí a je nutné jej kalibrovat, nebo vyhodit.

Kalibrace je „přesné seřízení“ a provádí se na laboratorním zařízení, které simuluje množství alkoholu v dechu. Alkohol tester si tyto hodnoty uloží a pak je používá k výpočtu ostatních hodnot. Někteří prodejci tvrdí, že se tester kalibruje sám. To ovšem není možné.

Nové možnosti využití

Alkohol testery začínají nacházet úplně nové způsoby uplatnění. Najdete je v hotelech a restauracích, kde se úspěšně používá varianta testeru na mince.

AL2500 - stylový a lehce ovladatelný

Letošní novinkou na českém trhu je umístění testeru přímo na vstupu do firmy, kde zařízení spolupracuje s docházkovým systémem a je zaměstnanec vpuštěn do areálu až na základě negativní zkoušky.

AL2500 - stylový a lehce ovladatelný

Důmyslné je také zapojení testeru do auta. Ať už do náklaďáku nebo autobusu. Ten pak při pozitivním výsledku není možné nastartovat.

Alkohol testery od jedničky na trhu

Nejmodernější alkohol testery od technologicky nejvyspělejších světových výrobců koupíte na www.promile.cz.

Společnost V - NET s.r.o. je leaderem na českém a slovenském trhu.

K alkohol testerům tu pořídíte i všechno potřebné příslušenství. A také vám je tu odborně zkalibrují.

Jen s kvalitním alkohol testerem víte, kdy můžete bez obav sednout za volant.

Výběr článků

Načítám