Hlavní obsah

Tuky pod drobnohledem

Aby nám tuky dobře sloužily, musíme jich přijímat odpovídající množství a vybírat ty správné.

Tuky pod drobnohledem

Článek

Podle čeho vybrat správné tuky?

Pokud chceme vybrat správný tuk, je nutné vzít v úvahu celou řadu kritérií. Nejdůležitější je složení tuku, tj. zda v něm převažují mastné kyseliny, které jsou pro naši vitalitu výhodnější, či ty, které bychom měli omezovat. Dále je třeba rozhodnout, k jakým kuchyňským úpravám budeme tuk používat, zda ve studené nebo teplé kuchyni, a tudíž jestli je třeba zajímat se o jeho tepelnou stabilitu. A v neposlední řadě je důležité, co se o daném produktu dočteme na obale a kolik za něj zaplatíme.

Zhodnotili jsme zástupce tuků na našem trhu

Do hodnocení jsme zařadili tuky a oleje, které čeští spotřebitelé používají nejčastěji. Pro hodnotící kritéria jsme vytvořili škálu od jedné do pěti a jednotlivé tuky a oleje jsme oznámkovali jako ve škole.

Tukový žebříček

Na posledním místě skončilo a nejhorší známkou bylo ohodnoceno přepuštěné máslo ghee, na předposledním místě pak kokosový olej. V obou tucích převažují nasycené mastné kyseliny. Sedmé až deváté místo obsadili zbylí zástupci živočišných tuků, škvařené sádlo a vepřové sádlo, a dále pak palmový olej. Čtvrtá až šestá příčka připadla na sójový olej, olivový olej rafinovaný a olivový olej extra panenský. Jedná se o tuky s poměrně výhodným složením mastných kyselin, ve prospěch olivových olejů hovoří větší variabilita v kuchyňském využití. Nevýhodou všech těchto olejů je jejich vysoká cena. Na třetí příčce se umístil slunečnicový olej, který má celkem příznivé složení mastných kyselin. Variabilita jeho využití je však poměrně úzká, protože má nižší tepelnou stabilitu. Vítězem se stal řepkový olej rafinovaný, druhé místo obsadil řepkový olej za studena lisovaný. Z výživového hlediska mají oba tyto oleje jednoznačně nejvýhodnější složením mastných kyselin. Obsahují velice malé množství nasycených mastných kyselin, naopak zastoupení prospěšných nenasycených mastných kyselin je vysoké. Vykazují velice dobrou tepelnou stabilitu, a proto nachází velmi široké uplatnění v teplé i studené kuchyni. Navíc mají neutrální chuť, jejich využití tak není prakticky ničím limitováno. Cena vítězného řepkového oleje rafinovaného byla nejnižší, méně než 50 Kč za litr.

Více informací na www.olejnadzlato.cz

*]Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR, SPV 2012

*]Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR, SPV 2012

Kampaň financovaná z prostředků Evropské unie a České republiky

Výběr článků

Načítám