Hlavní obsah

Spořit by si lidé měli s prvním zaměstnáním

Novinky, Československá obchodní banka, a.s.

Češi na stáří nespoří dostatečně. Zejména generace dnešních třicátníků může ve stáří pocítit výrazný pokles životní úrovně, protože penze od státu bude v budoucnu jen jakési kapesné. O nutnosti včasného spoření jsme si povídali s Petrem Dufkem, analytikem ČSOB.

Článek

Kdy je podle vás optimální se spořením na důchod začít?

Ideálně hned s nástupem do zaměstnání. Čím dříve lidé začnou spořit, tím menší částky mohou odkládat.

Mění se přístup mladých lidí ke spoření?

Z globálního historického hlediska k přílišným výkyvům nedochází. Mladí o stáří přemýšlejí jako o dožívání. Rozdíl přístupu mladých ke spoření je však patrný především mezi státy bývalého východního bloku a západními zeměmi. Tam jsou si lidé vědomi, že co si nenaspoří, to mít nebudou.

Dokázal byste odhadnout, kdy ke změně přístupu dojde i u nás?

Podle mě je to otázka nejméně dvou generací. A samozřejmě uskutečněním penzijní reformy. V Česku podle aktuálního průzkumu ČSOB nespoří 71% lidí do 30 let. A ti zbylí, kteří spoří, si pak měsíčně odkládají jen 806 korun. Z toho vyplývá, že zatímco Rakušané si na stáří odkládají přibližně 12% z měsíční mzdy, Češi jen 3,5%.

Jaké mohou být následky takové finanční neodpovědnosti?

Fatální. Tito lidé se mohou ve stáří ocitnout na hranici chudoby. A netýká se to jen dnešních teenagerů, ale už generace narozené v 70. letech. Stávající penzijní systém naučil lidi spoléhat na stát místo sám na sebe, což je destruktivní proces, na který můžeme neblaze doplatit. Není jisté, že důchod od státu nám bude v budoucnu postačovat na udržení alespoň základního životního standardu.

Výběr článků

Načítám