Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Nenávist – Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Žít a nechat žít. Svobodná společnost. Společnost hájící svobodu slova a názorů. Společnost umožňující každému jít za svým štěstím, pokud neporušuje zákon. To jsou hodnoty západní civilizace. To jsou hodnoty, na nichž jsme se stali úspěšnější a bohatší než světadíly a civilizace jiné.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Tyto hodnoty nejsou samozřejmé a naše část světa také zažila děsivé tyranie. Ano, chci psát dnes o prudce rostoucí nenávisti v republice. Opakované fyzické napadení pana Jakla – je toho špičkou ledovce, byť viditelnou.

Lidé nejsou od přírody andělé. Lidé mají naopak od přírody v sobě agresivitu, hamižnost, hloupost, stádnost i třeba lenost. Každý jinak, ale mají. Rozdíl je v tom, jak společnost tyto různé atavismy koriguje. Že se něco nedělá.

Když budeme sledovat různé tyranie z minulosti – tak pracují s nenávistí obratně. Aby dosáhly svého cíle, označují své protivníky za lidi méněcenné, na které je útočit možné. Například sedlák na vesnici hospodařící třeba na malých políčkách, po nikom nic nechce – chce být na svém gruntu a hospodařit si po svém. Stojí ale v cestě nějakým ideologickým záměrům (kolektivizace vesnic). Tak vtlučeme masám do hlavy slovo „kulak“ – něco jako vesnický boháč. Kulaky je třeba potírat, jsou to škůdci.

Pro nacisty jsme byli slovanští podlidé – měli „právo“ slovanský živel ničit. A tak podobně.

A prudce rostoucí nenávist v poslední době u nás není ztělesněna dvěma (nebo třemi) agresivními darebáky na ulici či v hotelu. Ta se dlouhodobě vyrábí vlivnými skupinami, politickými kruhy a médii. Když jste odpůrce evropské integrace a ztráty suverenity České republiky – tak nejste odpůrce evropské integrace a ztráty suverenity České republiky, ale „agent Ruska“ nebo „nácek“. Když si myslíte, že rodina je táta, máma a děti – tak jste „nácek“ a „homofob“. Když si myslíte, že miliony migrantů z Afriky a Asie rozvrátí naši kulturu a společnost (a v řadě zemí již rozvrátila) – tak Vám názor nevyvracejí argumentačně (jako třeba, „že se bezpečnost a kriminalita na předměstích Paříže za posledních dvacet let zlepšila a školství v Berlíně šlo prudce nahoru“) – ale jste „nácek“ a „rasista“. A před takovými je třeba společnost chránit, jsou to škůdci a může se na ně útočit. Fyzicky? No, hranice je tenká.

Propagandistický plátek Forum 24 třeba otiskl článek Putinovi služebníci, kde označil řadu lidí, kteří spolu nemají dohromady moc společného – za ruské agenty. Včetně mě. Já přitom nemám s Ruskou federací cokoli společného. Ani jsem za ty čtyři roky tady o Rusku nic nepsal, pokud se nepletu. Článek doprovodily dryáčnické nechutné karikatury – velmi podobné grafice nacistického týdeníku Der Stürmer.

Řada politiků se politicky živí na podobné nenávisti. Republikou sice oběhly fotografie poslance Kalouska, jak zamlada za komunismu recituje v pionýrském stejnokroji na aktivu bezpečnostních složek. Po třiceti letech je to ale paradoxně nejčastěji tento talentovaný politik, kdo v parlamentu určuje, kdo je proruský a není „prozápadní“. Vůbec bojovníků proti komunismu tam máme třicet let po kolapsu komunismu čím dál více a jsou čím dál „statečnější“.

Tvrdě nenávistné útoky člověk schytá i od novinářů najatých k ovlivňování veřejného mínění podnikatelem Bakalou. A spousty dalších.

Tohle vše vytváří atmosféru, kde se na nějaké lidi může osobně útočit, dehonestovat, dělat z nich méněcenné bytosti. Škůdce. Nikoli lidi s jinými názory.

Na mě jsou lidi (furt jezdím tramvají a metrem a chodím do normálních hospod) zatím neuvěřitelně hodní, ale osobních útoků jsem už pár zažil. Tlustej chlápek na mě pokřikoval na sjezdovce, ať jdu jezdit do Ruska a vypadnu ze sjezdovky (asi kilometr od místa, kde bydlím). Moje pětiletá dcerka chudák koukala. Co máte dělat? Dvakrát za týden se s někým porvat? Volat policajty a soudit se? Vzít si ochranku? Nejezdit metrem? Nelyžovat? Všechno špatně.

Ale jsem si jistej, že ten pán si to někde přečetl – nebo ho v tom utvrdili známí, co si to někde v novinách přečetli – že to neměl ze svý hlavy.

Jakýsi fousáč na mě u filozofické fakulty volal „nácku“. Logicky sice moc nechápu, jak můžete být „agent Ruska“ a „nácek“ zároveň (Nacisté zabili dvacet milionů Rusů za války) – ale evidentně to v dnešní době jde.

Normální tahle atmosféra není. Jak vidno hranice k útokům fyzickým je tenká. A hlavně (lidi nejsou andělé, ani já ne) – tahle atmosféra posiluje zpětně zase vaše horší vlastnosti. Oslabuje váš humanismus a pocit, že lidé jsou v jádru dobří.

A bez tohodle pocitu se žije špatně – ten si, doufejme, uchovám. Musím.

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám