Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Sucho jako v roce 1947? – Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řešíme v novinách kdejakou hloupost a pomíjivost doby. Ale občas nám příroda připomene, co jsou závažná témata. Sucho se stává celospolečenským tématem.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Jakožto dlouholetý středoškolský profesor zeměpisu (s matematikou vás zde skoro nikdy neotravuju = jsem populista) k tomu napíšu pár slov.

Zaprvé – čím dál více lidí v populaci tyto jevy (jako sucho) moc nevnímá. Žije na sociálních sítích, z klimatizovaného nákupního střediska (potravin je tam dost) si jde zabruslit na „inlajnech“ po betonovém chodníčku, staví se na drink v zahradní restauraci u regulované řeky (máte wi-fi?) a ve městě voda z kohoutku teče. Čím dál více lidí žije ve městech a čím dál méně se věnuje zemědělství.

Nicméně i městský jouda si musí všimnout, že je nějak sucho. Minimálně si všimne, že má zadělané auto od pylu, který žádný déšť nespláchl.

Zadruhé – letošní sucho není žádný aktuální jev způsobený člověkem a „globální změnou klimatu“. Již Kosmas uvádí: „Roku od narození Páně 1121 osení se špatně urodilo pro veliká sucha, která trvala 3 měsíce …“ Hladové kameny v řekách ukazují jednou za desítky let, že stejné sucho bývalo již za našich předků.

Známá extrémní sucha známe z roku 1947 (srážky podnormální od dubna, výrazně podnormální v létě + velká vedra k tomu), 1953 i 1983.

Není náhoda, že rok 1953 (a suché předchozí roky) přispěl k masivní výstavbě přehrad na našem území a rok 1983 (a suché předchozí roky) k úvahám o výstavbě velké přehrady na Berounce u Křivoklátu a dalších velkých vodních staveb. K tomu nedošlo – přišly deštivější roky. A revoluce :-)

Zatřetí – letos je opravdu sucho. Po srážkově normálním lednu přišel extrémně suchý únor (40 % oproti normálu), silně podnormální březen a opět extrémně suchý duben. Neprší tedy takřka již přes tři měsíce. Samotné sucho se teď prudce zhoršuje s tím, jak se otepluje a zvyšuje se výpar.

Vysvětlím: Když se zeptáte studentů nebo lidí, kdy více prší (jsou větší srážky), zda v létě, či v zimě – většina lidí řekne, že v zimě. Protože známe rozbahněné cestičky v parku či lese – vody a mokra je všude „v příkopě“ spousta. Ve skutečnosti ale u nás v létě (květen–srpen) prší (spadne více vody) až dvakrát více než v ostatních měsících.

Nejdeštivější je červen – Medardova kápě. Nejsušší je naopak leden–březen. Ten pocitový rozdíl dělá výpar. V zimě chabý, v létě silný. V chladu voda tolik nemizí. Například řada míst v Africe, které označíme jako polopoušť nebo poušť, má podobné srážky jako Česká republika – akorát výrazně vyšší výpar –, voda není v krajině, potocích a řekách, ale jde nazpět do ovzduší.

V ČR spadne skoro 700 mm srážek za rok. Tedy představte si sloupec 70 cm vody (po stehna), kdyby to spadlo naráz. No a zhruba 2/3 se vypaří, zbytek odteče Labem ve Hřensku a Moravou na Slovensko atd. nebo trochu změní hladinu podzemní vody nebo ho spotřebuje člověk (zemědělství, průmysl…). Proto lidé staví přehrady a rybníky, aby voda neodtekla a mohli ji využívat.

No a výpar třeba někde ve Finsku bude 50 % nebo i méně, kdežto někde v Tunisku třeba 80 %.

Až 85 % tepla ze Slunce spotřebuje planeta Země právě na vypařování vody. Výpar ovlivňuje kromě tepla i vítr (zvyšuje) a spousta dalších faktorů včetně povrchu (třeba velikost lesů, vodních ploch…).

Ale abych to shrnul: Je sucho, protože aktuálně neprší, a je teplo – ostatní věci se moc nemění (třeba zalesněnost ČR spíš lehce roste).

Nejde o žádný dlouhodobý trend ve srážkách. Například třicetileté srážkové průměry 1981–2010 jsou o něco vyšší než 1961–1990.

Nikdo také neví – předpovědi počasí má smysl sledovat zhruba na tři dny dopředu, dále je to dojmologie –, jaký bude vývoj v červnu, červenci. Zda přijde extrémně teplé a suché léto – pak tu máme katastrofu srovnatelnou s rokem 1947 – nebo zda léto proprší a celoroční srážky se dostanou k normálnějším hodnotám.

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Pro každý případ si dám dnes k obědu preventivně dvě piva. :-)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám