Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Placená procházka v korunách stromů aneb Jak silná je naše kultura? - Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Je západní společnost životaschopná v současné podobě? Popisovala mi v týdnu jedna učitelka, že na jejich školu přišla Česká školní inspekce na kontrolu, podržte se, „sociální gramotnosti“. Logická otázka: Co to, k…a, je?

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus mladší

Článek

„No, to moc nikdo neví, ale pošlu ti šestistránkový metodický manuál. Na dokumentu jsou výsostné znaky Ministerstva školství; Evropské unie; České školní inspekce a Evropského sociálního fondu (dotace).”

Žák vnímá řeč těla vlastní i druhých; Učitel optimalizuje dovednosti neverbální komunikace žáků; Žák v potenciálně konfliktních situacích (např. kritika) rozlišuje a uplatňuje projevy respektující a nerespektující; Žák se zajímá o spolužáky i o učitele a toto poznání prohlubuje… a desítky dalších popisů.

Nechápu z toho nic. V tom posledním byl patrně hodně dobrej prezident Macron zamlada, ale takhle to asi není myšleno.

Ve škole to taky nechápou, a tak metodou Ctrl+C, Ctrl+V rozšíří svůj školní vzdělávací program o šest stran. Už nemá 300 stran, ale 306.

Inspekce to taky asi úplně nechápe. Na výzvu, že ve škole je zrovna Poslední zvonění – tak ať se jdou podívat, že to je hodně sociální záležitost – řekli, že jim stačí, že to má škola „zapracováno“, že mezi žáky jít nemusí.

Kdysi jsem na tuto „problematiku“ míval jednu větu ve školním řádu: „Studenti a učitelé se k sobě navzájem chovají zdvořile a s úctou.“ A stačilo to.

Tady ale nejde o byrokracii (byť taky), tady jde o vysávání normálního života ze škol. Děti zlobí a perou se, někdo je nevychovaný – škola je vede k opaku. Třídní kolektiv je společenství lidí, se kterým máte silný vztah do konce života (pak tam v 96 letech už sedíte na srazu sám). Zažíváte první lásky nebo pokusy o ně. Budujete si vztah k okolnímu světu – s těmahle jo, s těmahle ne.

To není věc státu a inspekce – to je lidský život a mládí, krásné věci. Takovýhle manuál má jediný úkol – vysaje život a zničí, aby zbyl „vycpanej, zdechlej, pověšenej na zdi“ (copyright rapper Ektor).

Ale podobně bezkrevná začíná být celá společnost, která se pak hrozně diví, že si neví vůbec rady s agresivní, živočišnou a semknutou kulturou cizí.

Bez krve jsou i naši vůdci. „Dostali jsme se do područí mrzutých pánů. Lidí bez hněvu a cti, kteří by se neodvážili nosit zbraň. Bojují šustěním lejster a mají vodnaté, mrtvé, cizí oči. Dívají se na naši práci a veselí, jako by smrtelně unavený člověk pozoroval mouchy.“ Tohle napsal G. K. Chesterton a sedí to jak ulité na západní elity. I řadu našich představitelů bychom v tom našli plasticky.

Společnost je více a více aseptická, jako nákupní centrum. Svatby jsou menší (nebo nejsou vůbec), klesá význam širších rodin. Čím dál méně lidí umí nakládat se svým věkem. Mladí starci a vůbec jakýsi mladověk od 16 do 40. Bez dětí vlastních.

Naopak „Staří aktivní“ – opět pod taktovkou egoismu a „užívání si života“ (40–75). Nakupování prefabrikované zábavy. Tak nějak bez nebezpečí. Lidé žijí déle, i zvířata chovaná v zoo žijí déle.

Jen občas k nám problesknou pradávné atavistické, nikdy nezničitelné podstaty. Narození dítěte. Vážná nemoc milované osoby. Fyzický kriminální útok. Rozvrat rodiny. To vás pak z klimatizovaného nákupáku vytáhne do reálného světa a posvítí vám na duši, jako pod rentgenem. A vybudí ve vás vitalitu.

Život je krásný ve všech podobách. V dobrých časech i zlých. Ve zvratech a osudových křižovatkách. Snažit se žít každý den jako by byl poslední. Jinak to má malý smysl.

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

I civilizace by měla být živá a vitální, jinak zanikne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám