Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Jak mě balamutila pražská kavárna

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Prezidentův zahraničněpolitický důvěrník Hynek Kmoníček včera v České televizi vyprávěl o svém šéfovi nevšední věci. Že kdesi v zákulisí, kam my nevidíme, vystupuje coby největší obhájce EU: „Prezident je ten, který dá nohu do dveří a řekne: ne, ne, ne, my jsme Evropská unie, já jsem evropskounijní federalista a my prostě nepůjdeme proti svému vlastnímu klubu, i kdybychom za to dostávali já nevím jakou protihodnotu.“

Jaké překvapení pro běžné posluchače a diváky, především čínské státní televize! Až se po čase vyvine zemanologie a vznikne Divadlo Miloše Zemana, mohla by to být náplň první části představení, tedy přednášky.

Nebylo to ale od pana Kmoníčka všechno. Odkryl i mechanismus šéfova uvažování, jak by měl budovat svůj obraz ve veřejném prostoru a co má být cílem jeho snažení. Tím je znovuzvolení do funkce prezidenta České republiky, aby mohl pokračovat v zatím nedokončené práci.

Na poznámku Václava Moravce „Takže podléhá politika, zahraniční politika prezidenta jeho znovuzvolení“ Hynek Kmoníček odpověděl: „Nepodléhá, ale rozhodně každý politik myslí na to, že má-li reprezentovat své voliče, musí vědět, co si ti voliči myslí, a být v souladu s tím, nemůžeme jít proti vlastním voličům.“

Kdo jsou ti voliči? Podle Kmoníčka, který je zajedno s šéfem, se věci mají takto: „Je prezidentem deseti milionů obyvatel, možná 10 miliónů minus naše pražské okolí.“ Takže pražská kavárna versus lid, který odmítá individua odtržená od skutečného života. Ano, už to zaznělo mnohokrát.

Zhruba jednou měsíčně mívám výjezdní Oči. Přijdou lidé, jednou pár stovek, jindy pár desítek, a diskutujeme. Byl to Jablonec, Liberec, České Budějovice, Šumperk, Jindřichův Hradec, v plánu je Vysočina. Ale kdybych uvěřil hradním činitelům, byla to jen a pouze kavárenská Praha. Akorát zamaskovaná. Prostě mě vlaky a autobusy zdánlivě vezly někam mimo hlavní město – a v nestřežené chvíli se vrátily zpět.

Pro větší věrohodnost mi tam pražská kavárna vždy přihodila pár nefalšovaných Zemanových voličů. Ale jen pár. Jinak to byli její lidé! Pěkně to hráli, nevypadali vůbec jako intelektuálové z metropole. Mladí mezi nimi pokaždé seděli, jednou převažovali, ale pražská kavárna je mazaná. Nikdy nezapomněla vytvořit skupinu starších debatérů. A samozřejmě že ti nebyli panem prezidentem nadšení! To jsou fiškulíni, co?

Nedosti na tom. Včera pochodovali bojovníci proti islámu v čele s Martinem Konvičkou a Janou Volfovou za skandování Ať žije Zeman! Kde že pochodovali? V Praze! Takhle nám chce ta kavárna zblbnout hlavu. Nedejme se. Nohu do dveří a zvolat ne, ne, ne. Vzdušný hrad si rozvracet nedáme.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Výběr článků

Načítám