Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Složky, plky, alibista, s Babišem budoucnost jistá

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Hádali se tuhle dva čápi, kde že leží Babišovy složky. Jeden že je to obrovitánské hnízdo, které střeží dva komáři zabijáci, kterým Babiš říká Bakala a Kalousek. Druhý že jde o perníkovou chaloupku s velkým nápisem nad vchodem: „Děti, to je to nejcennější, co mám. Ježibaba.“

To jsou ale hloupí ptáci. Andrej Babiš nemusí mít žádné složky. Nemusí vůbec nic. Když má vysvětlit, komu patří Čapí hnízdo, odpovídá, že politici, novináři, podnikatelé, mediální magnáti, protikorupční aktivisté buď prý někoho nepřímo zabili, nebo prý něco ukradli, či se na něco pasují, a když už na někoho výjimečně nemá vůbec nic, tak aspoň řekne, že se povídá, že je to duše prodejná.

Jenže tam chybí ono „prý“ a všechny tyto plky jsou opatřeny jmenovkami dotyčných. Klasické Rádio Jerevan: „On ten Ivan Ivanovič ukradl auto? To je ale hajzlík! – Ne, neukradl on, ale ukradli jemu. A nebylo to auto, nýbrž kolo.“

Zkuste ale tohle vysvětlit občanovi, který jen něco zaslechl. „Na každém šprochu pravdy trochu, víte… Všichni kradou!“

Nelže a nekrade pouze Babiš. Ostatně to zdůraznil hned na začátku svého včerejšího sněmovního projevu. Než začal zkoumat, kdo kolik bere, a mluvit o bojlerech… Pardon, to byl Jakeš. Na závěr projevu však zčistajasna sdělil, že lhal. Kde jsi, Máňo, abys nám řekla, co je směroplatné?

Tak aspoň já se pokusím pana ministra financí zastat. Nelhal. Čestně plnil své volební heslo, které přece znělo: Aby se za nás nemusely naše děti stydět. Navíc je Andrej Babiš strašně ovlivnitelný rodinou.

Považte: kdyby svého času nevstoupil do KSČ, vyhnul by se sice následným miliardám, ke kterým se včera s odporem k těm prachům přihlásil, ale zase by si ho nikdo nevšímal a mohl by někde v ústraní krmit kozy.

Položme si ale zásadní otázku: Kdo přivedl mladého Andreje násilím, s taháním za ruku, kterou si tolik chtěl vytrhnout a utéct, do uliční organizace komunistické strany? Maminka. Sám to opakovaně vyprávěl. Kvůli komu teď lhal, až se mu od úst prášilo? Kvůli dětem. Připravte si kapesníky, podle scénáře musí publikum slzet.

V současné době se vědci z celého světa přou, co primárně způsobuje popsané chování, jež pozorujeme u předmětného politika. Jedni trvají na tom, že jsou to hlísti alibisti, jiní se nenechají zviklat ve víře, že jde o centrum udavandum.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Ale vážně, pro ty, kteří ho chtějí volit i po včerejšku: Lidi, doopravdy si přejete, aby tohle zasedlo celé Česko jako své hnízdo?

Reklama

Výběr článků

Načítám