Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Pop politika: Kdo s kým válčí

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Napsal mi dlouholetý korespondent pan Z. J., že mě málo vidí na stránkách Práva. Rychle jsme si vyjasnili, že mu unikla existence rubriky, kterou právě čtete. Párkrát jsem v předchozí korespondenci s ním musel vysvětlit, jak chápu politiku. Lidé často vnímají její fungování jinak, než politici zamýšlejí. Pan Z. J. mě inspiroval: což takhle dát si volný cyklus o popularizaci politiky? Zkráceně Pop politika.

Václav Klaus zveřejnil další Zápisky z cest, tentokrát z Německa zde. Píše, že Německo se opět stalo bojištěm Evropy. AfD, Alternative für Deutschland, vystupující proti migrační politice vlády je pro něho nadějí, proto vystoupil na jejích předvolebních mítincích.

Proti AfD existuje v Německu silný odpor spojený s veřejnými protesty zvláště ze strany levice. Klaus to zaznamenává a uvádí svůj názor na celkovou atmosféru, i v souvislosti s migrací: Lidé v Evropě a Německu jsou tak „manipulováni, indoktrinováni, regulováni“, jako jsme byli my v pozdní éře komunismu.

Dál cituji: „Rozeslal jsem o tom několik SMS – reakce byly např. ‚to je válka‘, ale i ‚Welcome Germany 2016‘. Hezky mi ještě v noci napsal Milan Knížák: ‚To je mi líto, ale je to dobrodružství. Jsme s Tebou, vojáku protievropanských sil. Salutuje M. K.‘“ Takže válka a V. K. je voják (to si Knížák dovolil dost, nejmíň generál to bude) protievropanských sil. Velmi jasné.

Kdo ale stojí po jeho boku? „Problémy dneška přicházejí spíše ze Západu než z Východu (zejména ne z onoho ‚starého Východu‘)… Chybí nám silné názory.“ (V. K., Valdajský klub, Soči, 22.10.2015). „Vedle mě seděl předseda AfD Porýní-Falcko, Uwe Junge, 58letý plukovník Bundeswehru.“ (V. K. Neplánované zápisky z cesty do předvolebního Německa, 13.3.2016).

AfD „plánuje uspořádat seminář o bezpečnostní politice v červnu v Postupimi spolu s ruským velvyslanectvím v Berlíně, které podle představitelů AfD pokryje část nákladů. Pracovní název konference je Migrace jako destabilizující prvek.“ (Der Spiegel, 5.2.2015). zde

V Sýrii „Rusko zareagovalo opravdu v poslední době a myslím, že to byl pokus zatáhnout za záchrannou brzdu, když Západ totálně rezignoval v předchozích měsících, čtvrtletích, letech na střet s Islámským státem.“ (V. K., ČTK, 15.12.2015). A ještě jednou Václav Klaus: „Mně na tom opravdu vadí ta pasívní snaha hledat vždy pomoc zvenčí, pořád se přimykat k někomu mocnějšímu, doufat, že on za nás vyřeší naše problémy.“ (Právo, 4.11.2000).

Jenže to bylo před více než patnácti lety. A jak ráda opakuje jiná významná polistopadová postava, jen blbec nemění své názory.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám