Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Klacek pod nohy sem, klacek pod nohy tam

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

V pondělí se v Praze sešli premiéři stran visegrádské čtyřky a vydali prohlášení. Týž den zveřejnila ruská agentura TASS exkluzivní rozhovor s českým prezidentem.

„Poučili jsme se z vlastních zkušeností o tom, jak nebezpečné může být oslabování evropské jednoty,“ napsali premiéři V4 včetně českého. Jednotu symbolizovaly sankce proti Rusku po anexi Krymu. RF vedle IS je vnímána jako faktor ohrožující bezpečnost EU.

„Vždy jsem byl proti sankcím. Nejenže je nemáme prodlužovat, ale neměli jsme je ani zavádět. Sankce je třeba zrušit teď, nikoli v budoucnu,“ řekl TASS český prezident s tím, že budoucí válka nehrozí z východu, ale výlučně z jihu.

Český prezident podpořil projekt Nord Stream, který Německo sólově dohodlo s Ruskem: „Není možné protestovat proti projektu, v němž nemáte vlastní peníze.“ Český premiér řekl: „Ten projekt znamená sice diverzifikaci tras, ale neznamená diverzifikaci zdrojů a z tohoto hlediska ho nepokládáme za nezbytnou a potřebnou kapacitu.“ Státy V4 se podle něj domnívají, že projekt snižuje strategický význam střední Evropy.

„Rusko se v Sýrii chová podobně jako na Donbase v bitvě o Debalcevo. Podepisujeme příměří a Rusko pálí a bombarduje naplno,“ napsal český ministr zahraničí. Český prezident na dotaz ruské agentury, jak se staví k tomuto bombardování, odpověděl: „Chtěla-li legitimní syrská vláda obdržet pomoc, proč by jí nemohla být poskytnuta?“

Když si redaktor TASS postěžoval, že Rusku je dáváno za vinu vraždění syrských civilistů, a to údajně bez důkazů, hlava českého státu poskytla toto vysvětlení situace: „Ne, nesouhlasím s vámi. Podle mého názoru jsou v této válce tyto oběti, bohužel, a zdůrazňuji bohužel, prostě nezbytné. Jestliže povíte, že tady nejsou civilisté mezi obětmi, pak to bude lež.“

Premiéři V4 ten den mluvili o posílení evropské integrace. Český prezident vykládal, jak bude EU dodávat do RF technologie a RF do EU naopak energii a suroviny. A co bude dál? „Dojde k vyrovnání technické a ekonomické úrovně včetně životní úrovně obyvatel… Uskuteční se naše postupná integrace.“

Je pak logická prezidentova odpověď na dotaz, zda spatřuje potenciální hrozbu v závislosti EU na ruském plynu: „V Norsku se také těží plyn, ale nevidím žádné ohrožení norským plynem. Proč by tedy měl být hrozbou plyn ruský?“

Dočetl jsem rozhovor a šel venčit. Potkali jsme Maggie. To je malá fena, která, když vidí našeho psa, přiběhne, vlní se, pak si lehne na záda a celou svou bytostí mu říká: „Jsem tvá, dělej si se mnou, co chceš!“ Jako bych ten rozhovor zase otevřel.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám