Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Rozpad Říma - Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

V uplynulém týdnu měli příznivci i odpůrci tohoto pondělního sloupku žně. Protože kromě této stránky sepsali ještě další dva známí novináři do svých plátků slohové práce na téma „Jaký je Václav Klaus junior veliký idiot“.

Foto: Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Zajímavé. Zejména jaký pan učitel ty práce zadal?

Nicméně polemiky tohoto typu by vás jistě nebavily, ani mě.

Navíc jsem byl na dovolené a vždy si na zimní dovolenou beru nějakou tlustou bichli. Loni jsem tak přečetl skoro 1000stránkovou Atlasovu vzpouru Ayn Randové (viz zde na Novinkách).

A letos čtu neméně tlustý vánoční dárek – Zápas o evropskou nadvládu. Dílo současného profesora univerzity v Cambridge, historika, Brendana Simmse. Autor nesmírně fundovaně a přitom čtivou formou podává plastický obraz vývoje Evropy od konce středověku – po dnešek.

S obdivem sleduji obrovský rozhled, šíři znalostí a přitom schopnost syntézy. Vypadá to, že na katedře politologie a mezinárodních vztahů v Cambridge je svět ještě v pořádku.

Za zmínku stojí neuvěřitelné analogie vývoje Evropy a jejího centrálního prostoru opakující se jako mořský příboj – sem a tam. Vše už tu bylo a vše tu zase jednou bude.

Nejen nyní tak často komentovaní muslimové (ovládající tehdy Balkán a velkou část Španělska). Zejména jakási centrální říše – ať už se jmenuje Třetí, Svatá římská nebo Evropská unie – a její vývoj.

No nic, na jedné stránce nedokážu plasticky popsat brilantní 732stránkové dílo. Tak jsem si připravil jinou analogii.

Také historickou a popisující rozpad Říma.

„ ... byl v proudu celkový rozvrat vyšších vrstev společnosti, tradiční římské náboženství ztratilo přesvědčivost a stalo se jen státním kultem.

Postupně začala kolabovat i vojenská moc, docházelo k mnoha vzpourám a vnitřním sporům a vlivem toho pochopitelně nastávají problémy s ekonomikou.

Říši nevládne mocný císař, ale na trůně sedí pouze loutky vojenských velitelů, proto skutečnou mocí nad říší nedisponuje nikdo.

Největším problémem v tu chvíli se ale stávají nezastavitelné masy barbarských kmenů, Hunů a Germánů přicházejících z východu do západní Evropy vlivem stěhování národů.

Říše se tedy nakonec hroutí jejich úderem zvenčí, ale fakticky podléhá jen v důsledku toho, že už se rozpadla zevnitř.“

Hmm. Trochu mě mrazí v zádech. Asi lepší ta historická díla nečíst a koukat se na telenovelu.

Hezký den

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám