Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Jiříkovo vidění - Thomas Kulidakis

Novinky, Thomas Kulidakis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentův tiskový mluvčí Jiří Ovčáček svým popisem záměrů Miloše Zemana při oslavách výročí 17. listopadu na Albertově předvedl myšlenkovou hyperbolu, za kterou by se nemusel stydět ani slovutný světový pohádkář Hans Christian Andersen.

Thomas Kulidakis

Článek

Pokusil se nás přesvědčit, že se v ten den jeho šéf nezúčastní demonstrace Bloku proti islámu, ačkoliv tam asi promluví. O co že jde? Věc se má tak, že Blok proti islámu chtěl uspořádat u Pražského hradu demonstraci „na podporu názorů prezidenta republiky na imigraci a islám“. Následně však zjistili, že prezident bude na Albertově, chystají se tedy demonstrovat tam, v blízkosti svého hrdiny a „prezidenta všech občanů“.

Podle Ovčáčka „k nim prezident asi promluví, ale demonstrovat nebude“. On totiž pouze „položí kytičku k pamětní desce“, kterou na místě odhalil minulý rok. No, a když tam budou občané, „je přirozené, že promluví“. Na stejném místě, kde ho vloni vypískaly stovky lidí. I na házení vajíček došlo. A to v přítomnosti dalších prezidentů, kteří za nic nemohou.

Když někdo někde organizovaně promluví, tak se účastní. Je jedno, jestli na místě stráví pět minut či hodinu, ale účastní se. A pak se může vymezit proti dané akci nebo ji podpořit. Úlohou prezidenta je být morální autoritou, sjednocovat společnost a jít příkladem pozitivním lidským vlastnostem, jako je solidarita a respekt k druhým a jejich odlišnostem. Obzvláště 17. listopadu, v den, který se pojí s odporem vůči dvěma totalitám.

Pokud Miloš Zeman nezmění názor, může se na Albertově odehrát další faux pas. Prezident totiž pozdraví skupinu, před kterou ve zprávě o extremismu varuje ministerstvo vnitra, více zde. A to v roce 2014 stál s prezidenty Německa Joachimem Gauckem a Slovenska Andrejem Kiskou, proslulými svým smířlivým, solidárním a morálním postojem k uprchlíkům.

Proti zneužití symbolického místa „lidmi, jimž jsou netolerance, nenávist a nesnášenlivost vlastní, stejně jako lidmi, kteří mají pro vzdělání, lidskou slušnost a kultivovanost pouze slova pohrdání“, se již ohradil rektor Karlovy univerzity i děkani jednotlivých fakult v daném místě sídlících. Ohradili se také představitelé hlavních politických stran. Ohrazují se také osobnosti kulturní, občané solidární. Dokonce i někteří stoupenci Bloku proti islámu – s prezidentem totiž „prý sdílejí názor na islám, ale to je tak vše, minulý rok proti němu protestovali“.

Thomas Kulidakis

Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval také studium politologie a řečtiny na univerzitách v Řecku.

V komentářích se zaměřuje nejen na českou domácí politiku, Evropskou unii a oblast Balkánu.

Působí jako komentátor Českého rozhlasu Plus a publikuje v odborném tisku. V minulosti spolupracoval na mezinárodních vědeckých projektech Univerzity Karlovy v Praze a byl odborným konzultantem u některých dokumentů.

Již pouhá možnost prezidentova vystoupení opět polarizuje společnost. Ovšem vedení Bloku proti islámu má radost. Negativní reklama také reklama. I v případě, že nakonec prezident nevystoupí. Jen je otázka, kam nás Jiříkovo vidění vede. A v které části putování jsme. V středověké skladbě se po mukách pekla a očistce Jiřík dostal do nebe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám