Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Co našel prezident Zeman u Peroutky - Thomas Kulidakis

Novinky, Thomas Kulidakis

Je to už drahnou dobu, co se snaží český prezident Miloš Zeman a jeho dvorní mluvčí Ovčáček nalézt článek Ferdinanda Peroutky. Měl se v něm přihlásit k obdivu Adolfa Hitlera prohlášením, že je Hitler gentleman. Ústav pro českou literaturu uveřejnil plné znění článku, na nějž sám prezident v úterý upozornil. K jeho smůle neobsahuje vyjádření, které by snahu o potvrzení původního prezidentova obvinění Peroutky odměnilo úspěchem.

Thomas Kulidakis

Článek

Ale i tak patří Miloši Zemanovi dík za jeho osvětovou činnost ohledně Peroutkova díla. Tisková zpráva je k nalezení zde.

V článku Peroutka Hitlera nepovažuje za gentlemana, nýbrž jistým způsobem politického genia. Takového, kterého není radno podceňovat, kterému není radno věřit. Stěžejní Peroutkova myšlenka spočívá v tom, že přiznává Hitlerovi politický um. Nikoliv ve smyslu obdivu, ale prostého konstatování, že Hitler má talent zfanatizovat masy, a je třeba se před ním mít na pozoru. Nikoliv ho podceňovat. Že měl pravdu, ukázal následný válečný požár.

Peroutka měl odvahu pojmenovat realitu bez politické korektnosti, která se dobově nehodila a stala se předmětem cenzury. Po přečtení slov Peroutky se potvrdilo, že to byl autor opravdu výjimečných kvalit. Jeho slova jsou nadčasová, řekl by jeden čtenář. Druhý by si zase mohl domýšlet, že dějiny snad běží v kruhu.

I v současnosti můžeme nalézt na politické scéně takové, kteří oplývají talentem vycítit příležitost, vědí co, kde a kdy říct, udělat, jsou na očích a o přízeň mas se ucházejí. Není je radno podceňovat, protože ten, kdo rozhoduje naposled, je lid. Občané, kteří ve volbách rozdají hlasy svým potenciálním zachráncům a ochráncům. A čím je doba těžší, tím více je dopřáváno sluchu jednoduchým řešením. Proto je třeba opakovat, že jednoduché odpovědi a řešení na složité otázky a problémy, ať již jsou jimi krize ekonomické, politické, nebo uprchlické, neexistují. A že mír a diplomacie jsou lepší než válka a uzavírání v ulitě.

Thomas Kulidakis

Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval také studium politologie a řečtiny na univerzitách v Řecku.

V komentářích se zaměřuje nejen na českou domácí politiku, Evropskou unii a oblast Balkánu.

Působí jako komentátor Českého rozhlasu Plus a publikuje v odborném tisku. V minulosti spolupracoval na mezinárodních vědeckých projektech Univerzity Karlovy v Praze a byl odborným konzultantem u některých dokumentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám