Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Mozky ve startovních blocích

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Dnes bude mých vlastních slov jen málo. Budou mluvit jiní.

Když jsme si včera pozdě večer vyměňovali názory na situaci v Rusku se dvěma pány, kteří tématu skutečně rozumí, svěřil se jeden z nich, že ho při četbě druhého dílu Dějin Ruska editovaných profesorem Andrejem Zubovem jímá úzkost, kolik výborných lidí je už zase z té země venku.

Přidal se druhý pán, že změnit mentalitu nemocné společnosti trvá přibližně tři generace. A že tento proces nemá v Rusku kdo iniciovat.

I tamní statistiky totiž hlásí každoroční nárůst emigrace. Letos za osm měsíců je rekordní (http://zagrandok.ru/vyezd/migraciya/statistika-emigracii-iz-rossii-v-2014.html). Místní sociologové sdělují, že zemi opouštějí nejlepší mozky, jejichž nositelé už nevěří, že tam, kde se narodili, jejich talent někdo potřebuje.

Kremelské vedení emigraci neomezuje. Mezi odjíždějícími panuje přesvědčení, že je tento proces součástí plánů dnešní věrchušky, která potřebuje jen udržet své obrovské peníze a k tomu nezbytné množství obsluhy výnosných odvětví s vymytými mozky a aktivovanou zlobou proti všemu jinak vyhlížejícímu a myslícímu. Smutné.

Ráno jsem otevřel poštu. Byl tam dopis podepsaný celým jménem, které ale uvádět nebudu.

Předem mého sdělení bych Vám rád poděkoval za pravidelné příspěvky do Novinek.cz, které mě společně s mou přítelkyní utvrzují, že jsem se ještě nezbláznil.

Když i tady v Praze od mladších kolegů v práci slyším, že by použili na uprchlíky bagry, drtičky, plyn a pod., že za komunistů bylo lépe a že M. Horáková si zasloužila viset, přestávám věřit v charakterovou obrodu lidí v postkomunistických zemích.

Při cestě domů z práce vidím, jaká anarchie vládne na silnicích a jak řidiči, díky nečinnosti policie, jsou stále agresivnější.

A když pak doma po tom všem vidím v televizi Zemana, propagujícího Rusko a Čínu, věříte mi, že mám myšlenky na odstěhování se z ČR? Máme s přítelkyní roční holčičku a nechtěli bychom, aby vyrůstala v takovém nepřátelském prostředí.

Během půl roku jsem však slyšel podobné úvahy nezávisle na sobě z úst vícero mladých a racionálně uvažujících rodičů, a to je právě důvod, proč Vám píši. Vidím v tom velký sociální problém, o kterém je, dle mého názoru, třeba se zmínit veřejně.

Po emigraci či devastaci české inteligence za okupace a normalizace je to její další odliv a když vezmeme v potaz, že je jako vše i IQ dědičné, nevypadá to s ČR během generace či dvou vůbec dobře.

Děkuji za Váš čas a za zamyšlení se nad touto problematikou.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

A teď můžeme přemýšlet.

Reklama

Výběr článků

Načítám