Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Trump je požehnáním pro Clintonovou - Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Milardář Donald Trump zatím kraluje průzkumům popularity mezi republikánskými kandidáty na post amerického prezidenta a všichni se diví. Vždyť ve své kampani nešetří silně kontroverzními výroky na adresu imigrantů nebo volného obchodu, ani hrubými urážkami na adresu svých soupeřů. V Evropě by se zařadil někam napravo od Národní fronty Mariny LePenové.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Jeho dosavadní úspěch je přitom jen svého druhu logickým důsledkem názorového extremismu, kterým americkou politiku zaplavovala Republikánská strana v posledních letech. Vedle umírněných konzervativců, kteří hájí zeštíhlení státu, nízké daně a tradiční hodnoty, hrály ve straně stále silnější roli extrémní názorové platformy náboženské pravice nebo anarchicko-libertinské Tea Party.

Strana, i pod jejich vlivem, vystupovala nekompromisně proti téměř všemu, co navrhl prezident Barack Obama – v poslední době hlavně proti jeho imigrační reformě. Přitom neváhala využívat rétoriku na pomezí xenofobie a rasismu.

Není divu, že nakonec „porodila“ jako svůj symbol  Donalda Trumpa, který je kombinací všeho, co různé proudy ve straně reprezentují: od  vzývání úspěchů bohatých, pohrdajících solidaritou a státem, až po nesnášenlivost vůči menšinám všeho druhu. Mediálně známý a arogantní Trump jen cynicky zabalil do chytlavého jazyka nahnědlý politický kal, který se ve straně dlouho hromadil.

Pro republikány je to ovšem obrovský problém. I když nakonec nominaci strany získá jiný politik, bude mít na ni Trumpův dosavadní úspěch zásadní negativní dopady.

Aby neodradila voliče, kteří nyní podporují Trumpův extrémně pravicový populismus, bude mít problémy s nominací umírněného středového kandidáta. Trumpovy hrubé urážky hispánských přistěhovalců navíc ulpí na straně jako celku, což jí nepochybně nepomůže u stále větší skupiny hispánských voličů. A to možná ani v případě, že by nakonec nominovala kandidáta s hispánskými kořeny.

Hillary Clintonová, která má téměř jistou nominaci Demokratické strany, si musí spokojeně mnout ruce. Republikáni kvůli Trumpovi nyní budou trávit dlouhé měsíce vzájemnými přestřelkami místo toho, aby se soustředili na některé její slabiny a minulé prohřešky.  I případně umírněnější republikánský soupeř bude po primárkách stranu těžko sjednocovat, navíc i na něm ulpí současná extrémní rétorika v táboře republikánů.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Nepříjemný je pro republikány i fakt, že jejich kandidát měl „ v popisu práce“ útočit na Clintonovou coby představitelku údajně zprofanovaného washingtonského establishmentu. V kontrastu s Trumpem i s některými dalšími republikánskými kandidáty, kteří se budou nabízet jako o trochu umírněnější alternativa,  se ovšem establishment nyní jeví jako učiněná záruka slušnosti a politické racionality.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám