Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Snesitelná rozkoš prachů

Právo, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Po dovolené, kde naštěstí nebyl přístup k internetu, nevím, jak pokračoval příběh člověka z Pardubického kraje, který vyhrál v evropské loterii Eurojackpot 2,466 miliardy korun. Poslední informace, které se mi podařilo zachytit, hlásily, že výhercem je muž středního věku, zatím dál chodí do práce a pečlivě zvažuje, jak s penězi naloží.

Přitom jedna cesta se nabízí zcela přirozeně. A že jsem po odpočinku ještě v dobré náladě, nabízím ji tady úplně zdarma.

Nevíme, jak se tento člověk jmenuje. A je to jedno. Protože by se měl honem úředně přejmenovat na Jana Nováka. Všem Janům Novákům, kteří se tím budou cítit pobouřeni, se omlouvám. Ale hned pochopíte, proč by to bylo nutné.

Jan Novák by se stal zakladatelem nového hnutí. Jmenovalo by se Nasejření echtvlastenci. Zkratka by zněla NE. Uznejte, že sice existuje spousta jiných hezkých českých jmen, jako například Konvička nebo Volfová, ale Jan Novák v tomto kontextu nemůže být překonán.

Když půjde Jan Novák do politiky, snadno si najde kvalitní poradce. Za ty prachy – kdo by to nevzal? PR tým si naplánuje pár akcí, po nichž má NE vejít do všeobecné známosti. Nabízí se například rozlícený dav občanů vedený Janem Novákem před obchodem, kde se prodávají moskytiéry, protože v nich spatří podvratné pašování hidžábu do naší kultury.

Skvělý nápad zatknout folklórní tanečníky z černé Afriky jako maskované uprchlíky už bohužel pro NE spontánně pojali občané v Uherském Hradišti. Je však možné překonat i tento počin. Muselo by se sice čekat skoro pět měsíců. Zato potom by se mohla zorganizovat opravdu široká akce lidového odporu proti mikulášským čertům.

Z jedné vody načisto by se mohla sepsat petice volající po zákazu sloky „…co ty, černej, stojíš vzadu, vystrkuješ na nás bradu…“ a těch dílů Básníků, v nichž se vyskytuje Mireček.

V této fázi se dá očekávat růst volebních preferencí NE. Jan Novák by v tu chvíli měl založit twitterový účet a jednoho dne na něm oznámit, že zítra asi něco koupí. Zároveň by jeho trollové dostali úkol vyvracet fámy, že půjde o poslance Černocha, Černochovou a Okamuru.

Koupí by byl bulvár, který by dostal název Naše NE. Tepal by nejen prohnilé klasické politiky. Na první stránce by vyšel článek Nechceme tady imigranty! s fotkami Andreje Babiše a Adriany Krnáčové.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

U soudu by pak Babiš s Krnáčovou přivedli svědky, kteří by vypověděli, že ti dva Slováky nikdy nebyli. Soud by jim uvěřil. Tohle všechno umí snesitelná rozkoš prachů.

Reklama

Výběr článků

Načítám