Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Kde udělala prevoschoditělstva chybu

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Já to hned tušil! Ani týden neuplynul od zveřejnění černé listiny Evropanů, kteří nesmějí do Ruska, a už je tady první česká suplika.

Lidovecký europoslanec Pavel Svoboda žádá prezidenta Ruské federace Vladimira Vladimiroviče Putina, aby ho na index dali taky. Že prý v tomto směru podnikal dlouhodobé úsilí a má za to, že si toto místo vskutku zaslouží (http://blog.aktualne.cz/blogy/pavel-svoboda.php?itemid=25326=fbLike).

A má pravdu, předsedo! Tedy prezidente. Pojďme se podívat, koho tam umístil Kreml za Česko.

Karel Schwarzenberg. Protože je kníže v. v.? To by dávalo smysl. Svá knížata myšlenkoví příbuzní ruského prezidenta z ČK-NKVD-KGB buď vyhnali do zahraničí, zničili anebo zatlačili do role sovětských úředníků. Ale na druhou stranu dnes obratně pracují se zbytky ruských šlechtických rodů v emigraci a dolují z nich prohlášení loajality vůči Putinovi.

Ten náš kníže pro ně bude nějakej divnej. Podpořil Pussy Riot, dává najevo sympatie k nové ukrajinské moci. A nosil placku Putine, ke mně. Mazej na místo! Tak dobře, tu položku na seznamu si zasloužil.

Štefan Füle, i kdyby byl vůči Kremlu stokrát diplomaticky uhlazený – jako že v dobách, kdy zastával funkci eurokomisaře, většinou byl – na černou listinu z hlediska moskevských vládců patří bez váhání. Absolvent MGIMO, který nyní jezdí po Česku a vypráví mladým, jaké je současné Rusko doopravdy, musí být zatracen!

Stejně tak Jaromír Štětina. Tolikrát navštívil SSSR. V roce 2005 mně v rozhovoru, který pak vyšel v novinách, vyprávěl, jak tam jezdil i poté, co mu v socialistickém Československu sebrali pas. Jen na občanku. To bylo tedy něco. Ale jen proto, že „musel jste je ošálit, musel jste je přesvědčit, že tam jedete na vodu a nejedete dělat nějakou protisovětskou činnost“. A takový člověk teď jede nikoli do Ruska, ale proti Rusku? Zakázat.

Ale Marek Ženíšek? Za co, panebože, za co? Chápu, že je velmi šťastný, že se ocitl mezi slušnými lidmi – jak ostatně s hrdostí říkají téměř všichni, které zapsali na tento index. Kdo by nebyl rád za takové vyznamenání a navíc zdarma. Ale Pavel Svoboda právem poukazuje, že se na vlastní oči přesvědčil o tom, jak Rusko nedodržuje minské dohody, ostřeluje civilní cíle a používá nadále těžké zbraně. A pak veřejně prohlásil, že Putin lže, lže a lže. Body navíc!

Třeba Česko dostalo na černé listině přidělena pouhá čtyři místa. Ale je pravděpodobné, že po Svobodovi se začnou hlásit další a dokazovat své zásluhy! Co s tím?

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Někde udělala jejich prevoschoditělstva chybu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám