Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Čerstvé výlevy do Škromachovy kádě

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Nejdříve místopředseda Senátu za ČSSD Zdeněk Škromach napsal na svém Facebooku, že je třeba „vypráskat ty kolaboranty“. To byla reakce na deklaraci smíření, kterou přijalo Zastupitelstvo města Brno (https://www.brno.cz/brno-aktualne/co-se-deje-v-brne/a/zastupitele-brna-jednali-na-kvetnovem-zasedani-schvalili-deklaraci-smireni/).

Pak tvrdil, že to byla jeho emotivní reakce na to, jak se současní představitelé Brna chovali před volbami (http://video.aktualne.cz/dvtv/skromach-ma-slova-o-kolaborantech-silna-a-emotivni-reakce/r~2368b054008811e5a43f002590604f2e/). Pěkná ukázka logiky Já o koze, on o voze. Také zdůrazňoval, že zastupitelstvo dostatečně nezmínilo zločiny, kterým bylo za války ze strany nacistů vystaveno české obyvatelstvo. Text deklarace mu nedává za pravdu. Škromach nicméně odmítl své vyjádření – které následně smazal – uznat jako chybu.

Příběh měl pokračování a místopředseda horní komory parlamentu dal tzv. lajk (což se bere jako souhlas nebo vyjádření, že se mu to líbí) následujícím slovům: „Neměli se Němčouři odsouvat, ale postřílet.“ Pak to zase žehlil způsobem, že mu na Facebooku chybí tlačítko Přečteno, takže dává lajky všemu, co si přečte. Věrohodnost podobného výkladu posoudí každý sám.

Paní S. Š. mi k těmto Škromachovým projevům napsala: „Myslím, že by měl opustit politiku. Soc. dem. teď strčí hlavu do písku. Ráda bych je volila, ale cožpak to lze?“ To ovšem není nová otázka. Tu si kladli lidé jako paní S. Š., u níž z dlouhodobější komunikace pozoruji příklon k demokratickým hodnotám bez nádechu populismu a xenofobie, skoro pravidelně před každými významnějšími volbami.

Jednou, v roce 2002, získali pocit, že ČSSD volit nejen mohou, ale dokonce musí, aby podpořili muže, který stojí v jejím čele. To byl Vladimír Špidla. Dlouho tam nevydržel, dílem kvůli vlastním chybám, dílem, a to větším, protože straně neseděl styl a hodnoty, které zastával. Musí se dodat, že se jeho postoj od doby, kdy stál v čele volební kandidátky jako kandidát na premiéra s velmi levicovým smýšlením, po seznámení se stavem země a vládním provozem posunul do středu. Odpor ke korupci a partajnímu jánabráchismu ale zůstal stejný.

Nevíme, zda ČSSD přejde Škromachovy eskapády mlčením. Kdyby se to stalo, nebylo by se co divit. Je to oblíbenec příliš významné části soc. dem. elektorátu. Jejich „Zdenda“, který léta dělá vše pro to, aby je ujistil, že je tím chlapem nahoře, který se sice vypracoval, ale pořád sdílí a prosazuje ty jejich hodnoty. Nemusí být vždy tak extrémní jako „postřílení Němčourů“, ale i podobné výlevy patří do této kádě.

Jen mi vrtá hlavou, co by asi udělala soc. dem. strana v sousedství, kdyby její vysoký ústavní činitel olajkoval slova, že Čecháčci se měli poslat do plynu.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám