Hlavní obsah

POLEMIKA: Je konzumace alkoholu skutečně zdraví prospěšná? - Jindřich Vobořil

Novinky, Jindřich Vobořil, národní protidrogový koordinátor

Kdo by neznal pořekadlo „pije jako Dán“. Používá se nejen v našich krajích, ale i jinde v Evropě, samozřejmě vyjma samotného Dánska, kde se říká „pije jako Švéd“. V obou případech však jde o tvrzení značně nespravedlivé. Správně by se mělo říkat „pije jako Čech”.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil

Článek

Podle mezinárodní srovnávací studie spotřeby alkoholu vypije průměrný Švéd 8,85 litru čistého alkoholu za rok, zatímco Dán 12,86. Rozhodně však nemají na průměrného Čecha, který vypije 16,61 litru a patří mu jasné prvenství v celé Evropské unii.

Rizikovou konzumaci alkoholu vykazuje celkem 17–20 % české populace, tj. 1,5–1,7 mil. dospělých osob; z toho škodlivé pití 5–8 % populace, tj. 450–700 tisíc dospělých osob. Pro srovnání, rizikové užívání konopných látek vykazuje cca 3 % české dospělé populace (cca 200 tisíc osob), z toho ve vysokém riziku cca 1 % (cca 80 tisíc osob). Odhadovaný počet problémových uživatelů pervitinu a opiátů, především injekčních uživatelů, je cca 45 tisíc, tj. 0,5 % české dospělé populace.

Jak je to ale s vlivem alkoholu na lidské zdraví? Pojďme si vyjmenovat základní diagnózy, na kterých se alkohol zcela evidentně podílí: poruchy duševní a poruchy chování způsobené užíváním alkoholu, degenerace nervové soustavy způsobená alkoholem, alkoholová kardiomyopatie. Pak jsou tu další nemoci, kde je alkohol hlavním spolupachatelem. Jako reprezentativní příklad uveďme cirhózu jater a některá nádorová onemocnění.

Také konečné stadium konzumace alkoholu nehýří příliš optimismem. Alkohol je příčinou přibližně 6 % celkové úmrtnosti v ČR, což je přibližně 6,5 tisíce úmrtí ročně. Ačkoli v absolutních počtech připadá v důsledku celkově vyšší úmrtnosti nejvíce úmrtí způsobených alkoholem na nejstarší skupiny obyvatel, největší relativní škody působí alkohol u mladých dospělých a ve středním věku.

Podíl úmrtí v důsledku konzumace alkoholu je nejvyšší ve věkové skupině 35–44 let, kde dosahuje hodnoty téměř 26 % u mužů a 17 % u žen. U nejmladší věkové skupiny 15–24 let se alkohol na úmrtnosti podílí 15 % u mužů a 11 % u žen.

A jak je to se společenskými náklady, vždyť daně vybrané za prodej alkoholu tvoří jistě nezanedbatelnou část státního rozpočtu? Podle mezinárodní metodiky se celkové ekonomické dopady konzumace alkoholu počítají jako souhrn přímých nákladů na léčbu, výzkum, prevenci a vynucování práva. Tento souhrn dělá v naší zemi cca 20 mld. Kč. Daňový výnos lihové daně je ale pouze cca 7 mld. Kč.

Je vůbec možné pít zdravě? Je pravda, že v případě některých kardiovaskulárních nemocí či diabetu mellitus může mít velmi mírné pití alkoholu protektivní účinky, ale vždy záleží na posouzení konkrétního zdravotního stavu a doporučení odborníka. Jakékoli paušalizování může mít velmi nebezpečné důsledky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám