Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Železná neděle - Josef Koukal

Novinky, Josef Koukal

Změna, která začne platit už tuto neděli, se většiny z nás asi nedotkne. Jsou ale lidé, kterým život poznamená zásadně. Pro určitou skupinu spoluobčanů, ať už se to někomu líbí nebo ne, totiž sběr starého železa představuje důležitý zdroj příjmů.

Josef Koukal

Článek

Od neděle už nebudou sběrny vyplácet peníze za vykoupené kovy na ruku, ale pouze bezhotovostně. Bezdomovcům fakticky nezbyde než se domluvit na spolupráci s někým, kdo má vlastní účet (i s rizikem, že o peníze přijdou), nebo kovy prodat nelegálně někomu, kdo bude dál ochoten platit cash. Poctivé sběrny na to nejspíše doplatí.

Proč se zavádí tak nesystémové opatření? Jako obyčejně nejspíš proto, aby se nějaké opatření přijalo.

Celý problém výkupu starého železa a barevných kovů se točí kolem jediného problému: absolutně se nedaří zabránit jejich krádežím.

Přijaté opatření na tom mnoho nezmění. Lidé, kteří kovy ve sběrnách odevzdávají, musí už dnes na místě předkládat osobní doklad. Tvrzení, že budou přes číslo účtu lépe dohledatelní, tak postrádá smysl. Bezhotovostní platby lze navíc provádět mnoha způsoby, z nichž některé jsou zcela anonymní.

Platby na účet přinesou jedinou změnu – z legálního výkupu kovů fakticky diskvalifikují skupinu, která je na příjmu ze sběru nejvíc závislá, tedy bezdomovce. Z hlediska odhalování krádeží nová vyhláška ministerstva životního prostředí nepřináší nic.

Svazu měst a obcí se loni v létě v Senátu už málem podařilo prolobbovat úplný zákaz výkupu kovů od fyzických osob. Takové řešení by skutečně zlodějům zaťalo tipec. Jenom to trochu připomíná volební program Grossmannova Pupáka: „Zamezit návalům v podzemní dráze tím, že nebude.“

Třídění odpadu a sběr druhotných surovin je v principu činnost nanejvýš užitečná a v Česku má dlouholetou tradici. Jakkoli srandovně dnes možná působí někdejší časy třídních sběrových referentů.

Když senátoři loni vytáhli do boje za zrušení výkupu kovů, zaznívaly na obou stranách silné argumenty. Výkupci strašili zvýšením nezaměstnanosti, vzrůstem chudoby, padala slova o protiústavním zásahu do svobody podnikání, zákaz měl podle nich dokonce poškodit export.

Starostové upozorňovali na ničení památek, rozkrádání veřejných staveb, nebezpečí, která hrozí, když se zloději kovů pustí do rozebírání železnice nebo inženýrských sítí.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

To vše je pravda. Problém ale není ve způsobu platby ve sběrnách, nýbrž v jejich nedostatečné kontrole. Byla by věčná škoda zrušit celý segment odpadového hospodářství jen proto, že si stát neumí ohlídat pořádek. To ale bezhotovostní platby nezařídí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám