Hlavní obsah

Karel Gott představil své muzeum Gottland

PRAHA

Zlatých, platinových či diamantových desek za prodeje svých alb dostává Karel Gott požehnaně nejen v tuzemsku, ale i v Německu. Jejich rozrůstající se počet už zpěváka nevyvede z míry. Co jej ale udivilo, byl nápad Jana Moťovského vybudovat z Gottovy vily v Jevanech muzeum samotného "božského Karla".

Článek

Záměry s muzeem Gottland, datum jeho otevření a logo, které bude návštěvníky přicházející do objektu vítat, představili dnes autoři projektu včetně Gotta v pražské restauraci Zahrada v Opeře.

Vilu v Jevanech, v níž vznikne muzeum do tří měsíců, si Karel Gott pořídil v roce 1969. "Chtěl jsem z domu mít útočiště v klidném prostředí, kde bych mohl nerušeně nahrávat písničky nebo malovat," vysvětlil zpěvák záměr koupě.

Před několika měsíci prodal Gott objekt Janu Moťovskému. "Když jsem dům od Karla Gotta koupil, přemýšlel jsem, k jakým účelům by se dal využít. Pak mě napadlo muzeum, a kdo jiný by měl mít vlastní muzeum tady v Čechách než Karel Gott," podotkl tvůrce.

"Takové setkání v mém životě ještě nebylo," dušoval se Gott, který nic, co by se podobalo vlastnímu muzeu, podle svých slov "opravdu nečekal". "Mít muzeum v době, kdy člověk žije, je něco nevídaného," doplnil.

Otevře se koncem června

Muzeum by pro veřejnost mělo být otevřené 30. června letošního roku. Architektonicky se o interiéry i exteriéry stará Jaromír Pizinger. Konstatoval, že památka bude sestávat z několika částí. "První bude obytná s lehce bulvárním rázem. Návštěvníci si v ní prohlédnou nábytek, kterým se Karel obklopoval, a pokusím se ho přemluvit, aby dodal některé ze svých osobních věcí, například boty, šaty, palety, na nichž míchal barvy a další," popsal záměry vzhledu architekt. Druhou část, původně krytý bazén, by podle něj měla tvořit síň slávy. V poslední si pak zájemci nakoupí upomínkové či dárkové předměty související jakkoliv s Gottovou osobností.

Tvůrci Gottlandu nezapomněli ani na zahraniční příznivce. Jak potvrdili iniciátoři muzea, aktivní v tomto směru budou zejména cestovní kanceláře specializující se na německý či ruský trh, které plánují pořádat zájezdy pouze do muzea. Jeho prohlídku pak zařadí například i do celodenního programu zaměřeného na Prahu.

Muzeum bude otevřené každý den od 10 do 18 hodin a cena jedné vstupenky je odhadována na 150 korun, a to včetně možných jiných výhod, jako by mohly být dárkové CD či fotografie s Gottovým podpisem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám