Hlavní obsah

Etiopské hlavní město chce omezit zločin, tak zakázalo motorky

Vedení etiopské metropole Addis Abeby zakázalo ve městě jízdu na motorkách. Svůj krok odůvodnilo tím, že motocyklisté často okrádali běžné občany. Informovala o tom stanice BBC, podle níž toto opatření lidem dále znesnadní dopravu po městě.

Foto: Profimedia.cz

Addis Abeba (ilustrační foto)

Článek

Starosta města Takele Uma řekl, že výjimku ze zákazu dostanou podnikatelé. Doručovatelské společnosti si však stěžují, že úřady zabavují motorky jejich zaměstnancům. V předvečer vstupu zákazu v platnost oznámilo několik firem na doručování jídel, že kvůli opatření přestávají přijímat objednávky.

Motocykly se v Addis Abebě těšily vzrůstající oblibě, neboť umožňovaly vyhnout se častým dopravním zácpám. Nebyly však tak běžné jako v jiných částech Afriky. Podle BBC zavedla podobný zákaz v rámci prevence násilných přepadení řada dalších afrických měst.

Některá města v Nigérii tak učinila již před devíti lety. V Lagosu, Port Hartcourtu a Abuji nesmějí tyto dopravní prostředky do centra, protože je zloději používali k bleskovým únikům z místa činu.

Naopak ve městě Maiduguri na severu země byly v roce 2011 zakázány, protože je často používali pro své nájezdy členové islamistické teroristické organizace Boko Haram.

Reklama

Výběr článků

Načítám