Hlavní obsah

Humrovi zachránilo život netradiční zbarvení

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravděpodobnost výskytu modře zabarveného humra se pohybuje kolem jedné ku dvěma milionům. Jednoho takového se podařilo najít zaměstnancům massachusettské restaurace. Vzácné zbarvení dovolí humrovi dožít svůj život v poklidu v akváriu v Saint Louis.

Foto: Profimedia.cz

Za vzácné zbarvení u humrů může genetická vada (ilustrační foto).

Článek

Modrého humra objevili v minulých dnech zaměstnanci Arnoldova humřího a škeblového baru na Cape Cod mezi zásilkou obyčejně zabarvených korýšů. Zatímco většina jeho soukmenovců skončí na talíři, modrý humr měl větší štěstí.

Zatím je vystaven v akváriu restaurace a majitel Nathan Nickerson III. ho používá jako reklamu. „Chceme, aby tenhle humr zůstal naživu a v bezpečí,“ sdělil Nickerson televizi CNN.

Řada lidí po něm teď chce, aby humra pustil zpět do volné přírody. Jenže tam by zřejmě dlouho nepřežil. V nejlepším možném případě by skončil opět v jedné z mnoha pastí, které jsou na Cape Cod nastraženy.

Nickerson humra nabídl akváriu v Saint Louis. Sám je hokejový fanda bostonských Bruins a takto by chtěl pogratulovat týmu Saint Louis Blues, který jeho favority porazil v letošním finále Stanley Cupu. „Ať vidí, že fanoušci Bruins mají úroveň,” smál se Nickerson.

Minulou sobotu akvárium Nickersonovu nabídku přijalo a humr se brzy přestěhuje.

Modrého humra jen tak nespatříte

Modré zbarvení je zapříčiněno genetickým defektem a u humrů je velice vzácné. Podle Humřího institutu při Mainské univerzitě se takto zbarvený jedinec vyskytne v jednom ze dvou milionů případů.

Klasická barva humra je hnědá či hnědo-šedá. Kromě modré barvy se pak mohou humři vyskytovat ve skvrnité podobě, nejvzácnější pak jsou humři albíni. Takoví se vyskytují s pravděpodobností jedna ku sto milionům.

Typickou rudou barvu získávají tato zvířata až po uvaření. Většinou se vaří zaživa a tato praktika je čím dál tím více považována za týrání.

Lidé se až do nedávné doby domnívali, že humři nemohou cítit bolest, protože nevykazují klasické stresové reakce s bolestí spojené. Nedávné studie však dokázaly, že humři se vědomě vyhýbají místům, kde by jim bolest hrozila. Zákaz vaření korýšů zaživa už zavedlo Švýcarsko, Norsko či Nový Zéland.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám