Hlavní obsah

Nejdřív přišly příteli kozí chlupy. Nyní se Beethovenovy vlasy prodaly za milion

Pramen vlasů německého skladatele Ludwiga van Beethovena se prodal v úterní dražbě aukční síně Sotheby's za více než 43 tisíc liber (1,26 milionu korun). Kupec tak za vzácnou memorabilii – k níž se váže také příběh o žertu s kozími chlupy – zaplatil více než dvojnásobek odhadované ceny, která činila 15 tisíc liber.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pramen Beethovenových vlasů se prodal v aukciVideo: Reuters

 
Článek

Ludwig van Beethoven (1770–1827) si nechal vlasy ustřihnout, aby je roku 1826 dal svému příteli, rakouskému klavíristovi a skladateli Antonu Halmovi. Expert na knihy a rukopisy u Sotheby's Simon Maguire ještě před aukcí řekl, že s kadeří, která byla později zasazena do malého rámečku, se pojí „asi nejlepší příběh” ze všech položek, jež se v rámci aukce hudebních a literárních rukopisů dražily.

Halm údajně slavného skladatele požádal o tento dárek pro svou ženu Marii. Beethoven si však nejdříve z přítele vystřelil a poslal mu kozí chlupy. Podle samotného Halma později Beethoven popřel, že by přítele napálil, a svalil vinu na druhé. Napodruhé už mu ale daroval skutečně vlasy.

Slavný skladatel se s méně známým kolegou setkal v roce 1815 a spřátelili se. Halm později upravil pro dva klavíry Beethovenův smyčcový kvartet Velká fuga B dur a pravděpodobně v té době mu dal Beethoven ústřižek svých vlasů.

Halm před svou smrtí v roce 1872 Beethovenovu kadeř věnoval svému žákovi Juliu Epsteinovi, po jehož smrti zůstala v rodinném majetku. Kladívková cena pramene skladatelových vlasů se vyšplhala na 35 tisíc liber, celková cena tedy s 25procentní aukční přirážkou činila 43 750 liber (1,26 milionu korun).

Po světě putují vlasy slavných

Vlasy slavných osobností se v dražbách neobjevují tak často, nejsou ale ani nijak vzácné, protože darovat někomu jako upomínku pramen svých vlasů bylo v 18. a 19. století velice běžné.

Například v roce 2013 se v dražbě prodala kadeř předposledního rakousko-uherského císaře Františka Josefa I. za téměř 14 tisíc eur (360 tisíc korun). V roce 2015 se pak pramen vlasů Wolfganga Amadea Mozarta vydražil za 35 tisíc liber (více než milion korun).

Za vysoké částky se v minulých letech prodaly i odstřižky vlasů Elvise Presleyho, Che Guevary nebo Abrahama Lincolna.

Reklama

Výběr článků

Načítám