Hlavní obsah

Skrytá kamera zachytila medvěda „tančícího“ u stromu

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Medvědi dokážou být velice nebezpečné šelmy, jedna jejich pravidelná činnost ale chtě nechtě vyvolává široký úsměv na rtech. Velice často a rádi se totiž třou o kmeny stromů, což vypadá, jako by u kmenů tančili. Jednoho takového medvěda se podařilo natočit „v akci“ v rumunských lesích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Medvědí tanec u stromuVideo: AP

 
Článek

Kamera medvěda zachytila v neděli 2. června v lese nedaleko města Borzont v centrálním Rumunsku. Šelma se zády opřela o kmen stromu a začala se o něj zuřivě otírat.

Dlouho vědci řešili, jaká je pravá příčina tohoto „medvědího tance“. Toto chování se vyskytuje u všech medvědů a vysvětlovalo ho hned několik teorií. Podle té nejjednodušší se medvědi prostě drbali. Jiní zase tvrdili, že medvědi si tak do kožešiny vtírají mízu, která jim slouží jako repelent proti dotěrnému hmyzu.

Zřejmě definitivní odpověď na to dala až studie z roku 2015. Ve skutečnosti po každém „tanci“ zůstane na stromě charakteristická pachová stopa. Medvědí samci si tak značkují území. Samci toto chování vykazující nejvíce v době páření. Díky tomu medvěd může poznat, že je na území příliš silného samce, a vyhnout se tak zbytečnému konfliktu.

O stromy se ale drbají rovněž malá medvíďata. Mohou se takové chování učit, ale možné je i další vysvětlení. Ve snaze se spářit medvědí samci často zabíjejí cizí mládě, aby byla samice opět přístupná. Medvíďata mohou získat pach dychtivého samce, který pak vůči nim není tak agresivní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám