Hlavní obsah

Pozor, spoiler! Na internet unikly všechny tři verze závěru Hry o trůny

Novinky, tcs

V noci na pondělí se uzavře televizní fantasy sága Hra o trůny, která se ihned po svém uvedení v roce 2011 stala kultovní. Z obav z předčasného vyzrazení konce natočili tvůrci seriálu hned tři různé varianty a ani herci prý netuší, která je ta pravá. Nakonec se obavy neukázaly jako plané a na internet unikly všechny tři varianty. Upozorňujeme, že článek obsahuje spoilery.

Foto: Profimedia.cz

Tyrion Lannister nevěřícně zírá na zkázu, kterou rozpoutala jeho královna

Článek

Jedním z důvodů, proč Hra o trůny dokázala pobláznit diváky u televizních obrazovek, je fakt, že postavy tohoto seriálu umírají nečekaně bez ohledu na to, jak důležitou roli v seriálu hrály.

Poprava Neda Starka v podání hvězdného Seana Beana, o němž se od začátku mluvilo jako o hlavní hvězdě seriálu, hned na konci první série, překvapila všechny diváky, kteří nečetli knižní předlohu (a těch byla většina).

Vyzrazení děje se snaží zabránit snad všichni tvůrci filmů, seriálů či knih, ale pro tvůrce Hry o trůny se to stalo jasnou prioritou. A to i vzhledem k tomu, že několik velkých úniků už během osmi sezón zažili. Proto už dopředu ohlásili, že natočí hned tři konce, aby ani herci nevěděli, jak seriál dopadne, a aby i případné vyzrazení jedné z verzí nedalo divákům smutnou jistotu, jak příběh skončí.

„Jestli o tom ví osm lidí, tak už to není tajemství, ale informace,“ říká Lord Varys, jedna z hlavních postav seriálu. V případě výroby nákladného seriálu je počet zasvěcených lidí podstatně větší, a tak se není čemu divit, že všechny tři možné konce nakonec opravdu unikly na internet. Zasloužilo se o to několik uživatelů sociální sítě Reddit, mezi nimi zejména ten s přezdívkou „afraidpart“, který na této sociální síti předestřel tři varianty, jak se celá sága uzavře.

Dál nečtěte, pokud si nechcete zkazit zážitek

Není jasné, kdo „afraidpart“ a ostatní, kteří přišli s přesnými předpověďmi, jsou a jakým způsobem se na tvorbě Hry o trůny podíleli. Podařilo se jim však velmi přesně předpovědět některé klíčové události osmé série: Hora zabije Missandei, Noční král zemře ve třetí epizodě, Hora a Ohař se zabijí ve vzájemném souboji a Jamie a Cersei Lannisterovi zemřou poněkud neuspokojivým způsobem.

Foto: Profimedia.cz

Danenerys Targaryen a Jon Sníh

Nyní předkládají tři varianty osudů několika dosud přeživších hrdinů. Jedno mají společné: Daenerys, nyní šílená majitelka posledního draka, musí zemřít. Otázkou zůstává, čí rukou. Po masakru v Králově přístavišti se Arya shledává s Jonem. Zatímco trosky města ještě doutnají, Daenerys rozpoutává první kolo poprav.

Targaryenka přislíbila svému rádci Tyrionovi, že jeho další selhání bude také tím posledním. Osvobození Jamieho takovým selháním bezesporu je a Tyrion je zatčen. Ještě se mu však podaří přesvědčit Jona, že jeho milovaná Daenerys se stala hrozbou pro něj i pro jeho rod a musí jít z kola ven.

Jon se naposledy pokusí přesvědčit Daenerys k rozumu, ale vše je marné. Jon proto se slzami v očích Daenerys probodne. Poslední žijící drak ho trochu překvapivě nesežehne na popel, místo toho se zaměří na železný trůn a mocným dechem ho roztaví. Pak s mrtvým tělem své matky odletí pryč. Dál se konce liší.

První verze

Po smrti Daenerys se znovu utvoří královská rada, kterou vede Sansa a sedí v ní mimo jiné Samwell Tarly nebo ser Davos Seaworth či Yara Greyjoyová. Tyrion úspěšně navrhne chromého Brana jako krále a sám pak zasedne v jeho radě. Sansa povládne severu, Arya se nevrací domů a vydá se na cesty a Jon s vlkem Ghostem a Tormundem odchází za zeď na sever.

Foto: Profimedia.cz

Celá sága se vždy točila kolem Železného trůnu. Touze po usednutí na něm mnozí podřídili všechno.

Druhá verze

Díl končí soudem Tyriona Lannistera. Na něm malý muž prohlásí, že lid Králova přístaviště si zasloužil zemřít, když se obrátil proti němu – muži, který ho zachránil, když na něj útočil Stannis Baratheon. Tyrion je odsouzen k smrti.

Třetí verze

Poslední uniklá verze kombinuje obě předchozí. Tyrion je souzen a osvobozen, dokonce je mu nabídnuta pozice v nově vytvořené radě.

O tom, zda se tyto úniky potvrdí, se definitivně budeme moci přesvědčit opět v noci na pondělí, kdy se devět let trvající sága o válce o Železný trůn nadobro uzavře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám