Hlavní obsah

První, co žirafa zažije po narození, je dvoumetrový pád

Novinky, tcs

Kamery umístěné v pavilonu žiraf v zoologické zahradě v britském Chesteru zachytily porod ohrožené žirafy Rothschildovy. Trval dvě a půl hodiny a proběhl bez komplikací.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Porod žirafy v zoologické zahradě v ChesteruVideo: AP

 
Článek

Pro zoologickou zahradu v Chesteru šlo ve středu v pavilonu žiraf už o druhou radostnou událost v rozmezí osmi týdnů. Tentokrát přivedla na svět mládě samice jménem Orla. Stejně jako v předchozím případě šlo o bezproblémový porod.

Mládě se ihned pokoušelo postavit na nohy, což po prvním neúspěšném pokusu vzápětí přece jen zvládlo. Okamžitá mobilita je pro živočichy žijící mezi africkými predátory klíčovým faktorem pro přežití.

Jelikož žirafy rodí ve stoje, první, co nově narozené mládě čeká, je pád ze zhruba dvoumetrové výšky na zem. I když může pád vypadat tvrdě, je ve skutečnosti pro mládě užitečný, protože se při něm přetrhne krátká pupeční šňůra. Náraz na zem navíc slouží jako stimul, který pomůže žirafě poprvé se nadechnout.

Žirafy Rothschildovy jsou nejvíce ohroženým ekotypem žirafy (podle analýz z roku 2016 nejde o samostatný poddruh, ale o ekotyp žirafy núbijské). Ve volné přírodě jich žije podle odhadů maximálně 2650 kusů. Mládě v britské zoologické zahradě je tak důležitým přírůstkem v celosvětovém chovném programu tohoto ohroženého zvířete.

Reklama

Výběr článků

Načítám