Hlavní obsah

Svobodná Divadelní cyklojízda zastavila ve Zlíně dopravu, přidalo se k ní 150 lidí

Právo, Aleš Fuksa

Herci zlínského divadla ve středu se svými příznivci vyrazili na Divadelní cyklojízdu. Letos nesla název „Svobodná”, odkazuje na třicáté výročí Sametové revoluce z listopadu 1989.

Svobodná Divadelní cyklojízda ve ZlíněVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

K hercům se na šest kilometrů dlouhou cestu od zlínského divadla do nedalekého Kostelce přidalo přes 150 lidí. Kvůli bezpečnosti je doprovázeli i policisté, kteří zastavovali dopravu. Ještě před startem lidé uctili minutou ticha v úterý zesnulého herce Václava Postráneckého.

Tradice Divadelních cyklojízd vznikla ve Zlíně před čtyřmi lety, kdy zlínské divadlo mělo na repertoáru Prodanou nevěstu. Ta se odehrávala v pivovaru a na jevišti jezdili herci na kole. Jako propagaci představení vymyslelo divadlo cyklojízdu, cílem byl pivovar v Malenovicích.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

V jedné části cyklostezky museli její účastníci sesednout z kola. Kvůli havarijnímu stavu mostu.

Díky velkému ohlasu divadlo v cyklojízdách pokračovalo i v dalších letech, motivem dalšího ročníku byl "piknik u Seiny". Loni připomínala sté výročí vzniku Československa, herci byli proto v dobových kostýmech, v čele pelotonu jel Masaryk se Štefánikem.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zlínští herci a jejich příznivci těsně před startem Divadelní cyklojízdy.

„Jsem nadšený. Vždy se bojím, že přijde deset, dvacet lidí, ale je to nakonec asi stovka. Je to nádherná věc,“ řekl ČTK ředitel divadla Petr Michálek, podle kterého jsou cyklojízdy jednou z možností, jak se mohou herci setkat se svými fanoušky.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

V cíli cyklojízdy zahrál na kytaru a zazpíval přítomným herec Matěj Štrunc se svou přítelkyní Petrou Jelénkovou.

Příznivci divadla tuto možnost oceňují. „Je to skvělý nápad, letos jsme jeli poprvé, loni nám o jízdě vykládali naši kamarádi. Krásně nám navíc vyšlo počasí,“ podotkla jedna z účastnic cyklojízdy. V cíli účastníkům jízdy zahrál na kytaru herec Matěj Štrunc se svou přítelkyní Petrou Jelénkovou, která hrála na housle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám