Hlavní obsah

Ruská armáda chce pronikat do mysli protivníka. Nesmysl, oponuje akademik

Novinky, ČTK, nčs

Ruská armáda zařazuje do rostoucího arzenálu svých válečných prostředků parapsychologii. Informují o tom místní média s odkazem na článek v oficiálním vojenském měsíčníku Armejskij sbornik. Mimosmyslové vnímání, označované mnoha odborníky za nevědeckou pověru, má ruským vojskům pomoci pronikat do mysli protivníka.

Foto: Profimedia.cz

Ruští vojáci. Ilustrační foto

Článek

Autorem článku Supervoják pro války budoucnosti je plukovník Nikolaj Poroskov, který odkazuje na výzkumy prováděné v bývalém Sovětském svazu v 80. letech minulého století. Speciální ruské jednotky prý později využívaly poznatky sovětských expertů ve válkách proti čečenským separatistům.

S pomocí parapsychologických metod by podle Poroskova mohla ruská armáda odhalovat záměry nepřítele, provádět „neverbální výslechy” a prohlédnout protivníka skrz naskrz.

Parapsychologie je výmysl a pseudověda.
Jevgenij Alexandrov

Poroskov rovněž uvádí, že metoda parapsychologie již byla testována na zvířatech. „Dali neverbální příkaz delfínům a ti jej provedli. Ukázalo se, že je to aplikovatelné i na člověka, dokonce i na stroje. S pomocí parapsychologie je možné napadnout počítačové programy, odposlouchávat konverzace či přerušit televizní a rozhlasové vysílání,” píše plukovník v časopise, který vychází v nákladu zhruba 10 tisíc výtisků měsíčně.

V prohlášení dále pokračuje, že byl úspěšně proveden test čtení textu v cizím jazyce, který byl ukryt uvnitř uzamčeného trezoru.

Bojová parapsychologie prý pomáhá při výuce jazyků, umožňuje delší dobu nejíst a nespat a usnadňuje dokonce léčbu zranění. Parapsychologickými metodami by Rusové mohli bojovat i proti teroristům, protože by mohli včas odhalit jejich plány. Možné by bylo dálkově ovládat techniku a číst tajné dokumenty uzamčené v sejfech.

Naprostá pohádka

Agentura RBK, která na Poroskovův článek upozornila, požádala o komentář člena vedení ruské akademie věd Jevgenije Alexandrova. „Parapsychologie je výmysl a pseudověda. Naprostá pohádka. Už v mnoha zemích světa probíhaly výzkumy a všude skončily stejným závěrem. Neexistuje žádný zaznamenaný případ, je to jen způsob, jak tahat peníze ze státního rozpočtu,” uvádí svůj pohled na věc Alexandrov.

Stejně skepticky se k parapsychologii staví i Český klub skeptiků Sisyfos. Ten na svých webových stránkách popisuje parapsychologii jako „pseudovědu, založenou na mylném předpokladu o možnosti mimosmyslových kontaktů a dosud neznámé síly, která je má zprostředkovat. Experimenty provedené na seriózních pracovištích nepotvrdily ani existenci parapsychologických jevů ani existenci dosud neznámé síly.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám