Hlavní obsah

Další uhynulá velryba s plasty v břiše, v březí samici u italského letoviska jich našli 22 kilo

Poblíž oblíbeného letoviska Porto Cervo na italském ostrově Sardinie vyplavilo před několika dny moře mrtvou březí samici vorvaně obrovského a při pitvě se později v jejím žaludku našlo přes 22 kilogramů plastů. Informoval o tom Světový fond na ochranu přírody (WWF). Podobný nález učinili nedávno také na Filipínách či v Indonésii. WWF varoval před riziky spojenými s plastovým odpadem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zatím není jasné, co smrt osmimetrové samice vorvaně obrovského způsobilo, podle biologů ale mohla uhynout právě kvůli obrovskému množství plastu v trávicím traktu.

Samice byla ve vysokém stupni březosti, spolu s ní uhynulo i dvoumetrové mládě.

V žaludku se našly mimo jiné plastové sáčky a tašky, rybářské náčiní, jednorázové plastové talíře, balení od pracího prášku nebo elektrické kabely.

„Je to další bolestná připomínka, jak zničující dopad má znečištění plasty na naše oceány a jaké škody páchá na mořských živočiších,” uvedl WWF ve své zprávě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uhynulý kytovec na Filipínách měl v těle 40 kilogramů plastuVideo: Reuters

Kvůli plastům často umírají ryby, želvy i kytovci, kteří se do plastového odpadu zamotají nebo ho pozřou. Například v půlce března se našel na pobřeží Filipín mrtvý kytovec se 40 kilogramy plastů v útrobách.

Zákaz jednorázových plastů

Koncem loňského roku se při pitvě uhynulého vorvaně v Indonésii ukázalo, že měl v žaludku šest kilogramů plastů včetně 115 plastových pohárků, 25 tašek a tisícovky dalších kousků plastového odpadu.

Třetí největší ostrov světa Borneo se utápí v odpadcíchVideo: Novinky

S cílem omezit objem plastového odpadu, který se hromadí v oceánech, přijal Evropský parlament minulý týden zákaz výrobků z plastu na jednou použití.

Opatření, které ještě musejí schválit členské státy Evropské unie, se týká třeba jednorázových brček, nádobí a příborů nebo tyčinek na čištění uší. Začít platit by mělo za dva roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám