Hlavní obsah

Krásu z Blatnice zná celý svět

Právo, miv
Blatnice pod Svatým Antonínkem

Svátky jara budou letos v pozdním termínu, i tak ale mistři výroby kraslic mají co dělat. Marie Čiháková z Blatnice pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku má ještě trochu času uspokojit zájemce o kraslice.

Marie Čiháková vyrábí originální kraslice zdobené pro obec typickým dekorem i postavičkami v krojích. Video: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

„Já jsem už před lety malovala. Začala jsem spolupráci se Sdružením výtvarníků moravsko-slovenského pomezí. Namalovala jsem nějaké obrázky, ale pak mi řekli, že by to bylo lepší na kraslice. A tak jsou mé postavy ve zdobených blatnických krojích na kraslicích. Ale stále si říkám, že bych jednou chtěla namalovat obraz pouti na svatého Antonínka nad obcí,“ říká malérečka, která se zdobením kraslic začala v sedmadvaceti letech.

„Skořápky před zdobením necháváme dva roky vyschnout. Na stojánku, kterému říkáme verpánek, mám hliníkovou lžíci, ve které se ohřívá včelí vosk. Tam namáčím plíšek stočený do trubičky, říká se mu stužka,“ popsala práci při zdobení Čiháková.

Foto: Milan Vojtek, Právo

V zásobě má Marie Čiháková i klasické vzory.

Ve svém „repertoáru“ má techniku batiky, při které postupně barví jednotlivými barvami navoskované skořápky. Vzor na kraslici vystoupí až v samém závěru, když ze skořápky odstraní všechen vosk, kterému se při postupu zdobení říká bednění.

„Vzorů, které používám, je několik. Jablíčko, hvězdice, soudek, srdíčko, konvalinkový had,“ vypočítala. Když se před lety rozhodla vážně se zabývat kraslicemi, absolvovala několik výprav do muzejních sbírek a dalších míst.

Její kraslice znají v Číně i USA

„Podařilo se mi sehnat čtyři kraslice, jsou asi 150 let staré a překvapivě zdobené na plných vejcích. Jsou na nich pro Blatnici typické vzory a taky náboženské výjevy. Ty byly pro mě inspirací a posloužily ve chvíli, kdy moje kraslice získaly možnost nazvat je blatnickými kraslicemi,“ říká žena.

Lidé ale chtějí i jiné než klasické vzorované kraslice, a tak z jejích rukou vychází na svět gravírované kraslice. „To je společné dílo, manžel Zdeněk podle vzoru opatrně vrtá do skořápek potřebné díry,“ připomněla umělkyně.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Kraslice, které vznikají v malé vesničce, znají po celém světě.

Není to jen manžel, kterého výroba kraslic zaměstnává. Stejnou zručnost mají ruce její dcery a vnučky. „Lidé chtějí křesťanské motivy, což je v naší poutní obci pochopitelné. A velký zájem je o kočky na kraslicích. Milují je děti, neodolají jim ani dospělí,“ dodala.

Blatnické kraslice její zásluhou znají ve světě. Nespočet je jich v Číně, kde se byla podívat a dovezla si pro změnu vzorek práce tamějších „maléreček“. Znají je v Americe a v dalších zemích. A znají je také lidé doma, protože žena často ukazuje výrobu na různých předváděcích akcích. V sortimentu má kraslice různých velikostí, od vajec andulek až po ta pštrosí.

Reklama

Výběr článků

Načítám