Hlavní obsah

Na kalifornské pláži objevili vzácného měsíčníka. Poprvé na severní polokouli

Pozoruhodný nález učinila minulý týden ochránkyně přírody Jessica Nielsonová na jihokalifornské pláži v přírodní rezervaci Coal Oil Point. Přes dva metry dlouhá ryba okamžitě upoutala pozornost biologů. Nejprve se domnívali, že jde o měsíčníka svítivého, nyní však zjistili, že jde o teprve před nedávnem objevený druh, měsíčníka ukrytého. Ten byl přitom doposud pozorován jen na jižní polokouli.

Foto: Profimedia.cz

Měsíčník svítivý (mola mola), ilustrační foto

Článek

Fotografie obrovské ryby, kterou příliv vyvrhl na pláž, zaujala řadu odborníků. Mezi prvními byl kolega Nielsonové, biolog Thomas Turner. Okamžitě se vydal na místo nálezu, aby mrtvého živočicha viděl na vlastní oči. Podivné stvoření prakticky bez zubů a ocasní ploutve ho překvapilo.

Nejprve se spolu s ostatními vědci domníval, že jde o měsíčníka svítivého (mola mola), poté však nahrál fotografie ryby na server iNaturalist. Ten umožňuje laikům i odborníkům nahrávat fotografie zvířat i rostlin a experti z celého světa mají možnost je zkoumat a identifikovat.

Fotografií si povšiml australský biolog Ralph Foster, který měl o druhu pochybnosti. Kontaktoval tedy proto kolegyni Marianne Nyegaardovou, podmořskou bioložku, která v roce 2014 objevila nový druh této ryby, měsíčníka ukrytého (mola tecta).

Ke spolehlivé identifikaci však vědkyně potřebovala mnohem víc fotografického materiálu. Když se však Turner s Nielsonovou na místo vrátili, ryba nebyla nikde k nalezení.

Ryba dlouho mátla vědce

Oba vědci se tedy rychle dali do hledání. Mrtvého měsíčníka našli naštěstí pouze o pár set metrů dále na pláži, kam ho s největší pravděpodobností odnesl příliv.

Po zaslání další série fotografií už měla Nyeegardová jasno. Jedná se opravdu o měsíčníka ukrytého. Tento druh objevila australská bioložka poprvé v roce 2014, jako nový druh byl uznán v roce 2017.

Měsíčník ukrytý byl v angličtině nazván hoodwinker sunfish. Nebylo to náhodou, slovo hoodwinke znamená oblafnout nebo podfouknout a má vystihovat fakt, že pozornosti vědců tento druh dlouho unikal.

Vědci příslušníky tohoto druhu většinou řadili mezi jiné měsíčníky, dokud si Nyegaardová nevšimla jistých nesrovnalostí.

Měsíčníci ukrytí mají jinou strukturu šupin i jiný tvar přívěsků (nazývaných clavus), které slouží místo ocasní ploutve. S nadsázkou řečeno, vědce tento druh tak trochu podfoukl.

Žije měsíčník ukrytý i na severu?

Totožnost mrtvé ryby budou muset ještě potvrdit výsledky testů DNA, o tom, že jde o měsíčníka ukrytého už ale nikdo nepochybuje.

Objev je výjimečný tím, že doposud byl tento druh ryby pozorován pouze na jižní polokouli ve vodách kolem Austrálie, Nového Zélandu, jižní Afriky a Chile.

„Pro měsíčníky je běžné, že se mohou zatoulat do velkých vzdáleností. V budoucnu zjistíme, zda to byl ojedinělý případ, nebo se tyto ryby budou v Kalifornii objevovat pravidelně,“ řekla Nyegaardová serveru CNN.

Reklama

Související články

Na Maltě pršely ryby

Rozbouřené moře vyvrhlo na nábřeží města Xemxija na severu Malty stovky ryb, které zřejmě pocházely z nedaleké rybí farmy. Řada lidí nedbala doporučení úřadů,...

Výběr článků

Načítám