Hlavní obsah

Nejpůsobivější snímky Reuters za rok 2018

Novinky, jky

Dojemný, smutný a působivý. Takový je výběr fotografií z tohoto roku, který zveřejnila agentura Reuters. Jde o důležité události symbolizující tento rok i dobře zachycené momenty, kdy fotograf zmáčkl spoušť svého aparátu ve správnou chvíli.

Foto: Stephanie Keith, Reuters

Indián jménem Mahto In The Woods skáče přes potok, zatímco jeho bratranec Jayden Lookinghorse přes něj skáče na svém koni. Snímek byl pořízen v rezervaci Cheyenne River v Jižní Dakotě v USA.

Článek

Agentura Reuters se koncem roku podělila o výběr těch nejzajímavějších a nejsilnějších snímků, které letos její fotografové pořídili. Některé z těchto snímků zobrazují výjevy, které nejsou vhodné pro slabší povahy.

Foto: Costas Baltas, Reuters

Hasič ve speciální uniformě chránící před žárem z plamenů se pohybuje kolem požáru ve městě Rafina nedaleko Atén v Řecku.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Severokorejské roztleskávačky čekají na start úvodního ceremoniálu zimních olympijských her 2018 v jihokorejském Pchjongjangu.

Foto: Bassam Khabieh, Reuters

Záchranáři osvobozují muže z hromady sutin, ve které uvíznul poté, co nálet poškodil dům ve čtvrti Ghouta v syrském Damašku.

Komentář fotografa Bassama Khabieha ke snímku
„Plánoval jsem pořizovat snímky běžného života ve východní Ghoutě obléhané syrskými vládními jednotkami, když prolétlo letadlo a svrhlo něco, co vypadalo jako obří bomba na padáčku. Zaslechl jsem obrovský výbuch a okamžitě zamířil na zasažené místo. Když jsem dorazil, vše bylo zcela zničené a slyšel jsem hlasy volající o pomoc. Abu Abdullah byl po pás zasypaný v sutinách. Udivilo mě, jak klidný se zdál, když se ho záchranáři z Bílých helem snažili vysvobodit. Ač věděl, že při náletu zahynul jeho syn a že má on sám zranění, vůbec nekřičel. Dokonce se snažil záchranářům pomáhat. Slyšel jsem, jak záchranářům říká: 'Patříme Bohu a k Bohu se také vrátíme,' tedy něco, co lidé říkají, když si myslí, že zemřou. Jednou z mých velkých obav pokrývání této události bylo riziko, že letadla mnohdy udeří na stejné místo poté, co tam dorazí lidé reagující na první útok. Slyšel jsem při focení zvuk letadla někde nad našimi hlavami a měl jsem velký strach, že by mohlo zaútočit. Oblast byla plná záchranářů, lékařů a novinářů. Snažil jsem se co nejlépe zachytit události bez toho, abych komukoliv překážel.”
Foto: Terray Sylvester, Reuters

Pictures of the YearLava erupts from a fissure east of the Leilani Estates subdivision during ongoing eruptions of the Kilauea Volcano in Hawaii

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Kohout se prochází kolem těla mrtvého člena gangu Barrio-18 v honduraském městě San Pedro Sula.

Foto: Go Nakamura, Reuters

Přiznivci National Socialist Movement, nacionalistické politické organizace pouze pro bílé, hajlují během pálení svastiky na nespecifikovaném místě ve státě Georgia v USA.

Komentář fotografa Goa Nakamury ke snímku
"Nikdy jsem pořádně ani nepochopil, že jsem tenhle snímek dokázal pořídit. Dříve toho dne jsem pokrýval nudný sraz bílých nacionalistů ve městě Newnan ve státě Georgia, který pořádalo uskupení National Socialist Movement. Stejná skupina, která stála za nechvalně proslulým srazem v Charlottesville v roce 2017. Několik kolegů mi říkalo, že by se skupina snad později mohla účastnit nějakého tajného rituálu za městem. Společně jsme šli za vůdcem hnutí, který nám udělil povolení zdokumentovat tento rituál. Po několikahodinovém čekání jsme se dostali na dvůr jednoho baru uprostřed ničeho a spatřili jsme obří dřevěnou svastiku a kříž přichystané stojící na zemi. Poté skupina asi 15 neonacistů zapálila své pochodně, stoupla si do kruhu kolem svastiky a zahajlovala. Bylo to neskutečné. Adrenalin mi tepal celým tělem, ale zůstal jsem soustředěný na zachycování toho, co se mi odehrávalo před očima. Rituál dospěl vrcholu, když se celá skupina seřadila před hořícím hákovým křížem, začala skandovat a salutovat. Místo jsme opustili neprodleně po konci události.
Foto: Thomas Peter, Reuters

Pictures of the YearTsetse, six-year-old daughter of Dukha herder Erdenebat Chuluu, sits among her family's reindeer in a forest near the village of Tsagaannuur, Khovsgol aimag, Mongolia, April 21, 2018. REUTERS/Thomas Peter

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Rohingští uprchlíci jedou na rybářské lodi v Bengálském zálivu nedaleko bangladéšského města Cox's Bazar, kde se nachází obří uprchlický tábor.

Foto: Thomas Mukoya, Reuters

Místní občan reaguje na marné pokusy uhasit požár, který vypukl ve slumech Kijiji v keňském hlavním městě Nairobi.

Komentář fotografa Thomase Mukoyi ke snímku
„O lednové neděli jsem sledoval před spaním zprávy v televizi, když začali vysílat záběry požáru v chudé čtvrti Nairobi. Vzal jsem svoje fotoaparáty a spěchal směrem ke slumu v Kijiji, kde plameny pohltily snad úplně celou čtvrť a mnoho lidí bylo nezvěstných. Když jsem dorazil, spatřil jsem místní obyvatele, jak se snaží z ohořelých ruin zachránit alespoň nějaký majetek. Někteří se snažili alespoň zachránit nějaké zboží ze svých obchůdků. Celý výjev byl nesmírně chaotický, protože hasičům došla voda a místní v breku volali jména svých pohřešovaných příbuzných. Nějaké ženy odnášely své děti pryč od žáru plamenů, když jsem si povšiml muže prohledávajícího hořící sutiny toho, co bývalo jeho domovem. Když jsem k němu přistoupil, cloumaly s ním emoce a takřka si mě nevšímal. Po několika minutách se postavil a začal si otírat slzy z obličeje. V ten moment jsem pořídil tento snímek. Poté se mě zeptal, zda je toto to, co vláda může udělat pro lidi, kteří ji zvolili do úřadu. Říkal jsem mu, že použiji své snímky na to, abych odvyprávěl příběh neštěstí, které je postihlo a ujistil jsem ho, že pomoc brzy dorazí. Když jsem odcházel, tak ještě zakřičel: 'Raději bych zemřel.'”
Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Ilegální cínovcový důl během zátahu agentů brazilského insitutu pro životní prostředí a obnovitelné přírodní zdroje (IBAMA) v národním parku nedaleko Novo Progresso v Brazílii.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Pictures of the YearA healthcare worker sprays a room during a funeral of Kavugho Cindi Dorcas who is suspected of dying of Ebola in Beni, North Kivu Province of Democratic Republic of Congo, December 9, 2018.

Foto: Juan Medina, Reuters

Muž pracující pod záštitou organizace Open Arms uklidňuje ženu po záchraně z uprchlického člunu.

Komentář fotografa Juana Mediny ke snímku
"Když se naše záchranná loď blížila k vraku člunu, zahlédli jsme ženu, která vyvinula snahu zamávat, takže jsme věděli, že tam někdo žije. Brzy bylo jasné, že je jediným přeživším. Hlavou dolů byla na hromadě povolených prken a vyfouklé gumě mrtvola ženy v pruhovaném tričku a kalhotách. Byla mrtvá už nějakou dobu. Pak tam byl čtyřletý chlapec, který podle lékařů na lodi zemřel teprve před pár hodinami. Přeživší jsme vzali na palubu, kde byla v silném šoku ošetřena doktory. Uvedla, že se jmenuje Josepha a je z Kamerunu. Doktorům řekla, že předchozí noc strávila tím, že se držela vraku, zpívala chvalozpěvy a modlila se za vysvobození. Neřekla nám o sobě nic více, stejně tak jako o ostatních pasažérech člunu či o tom, jak došlo k nehodě. Posádka nabrala na palubu i dvě mrtvá těla, přikryla je a umístila na led. Panoval smutek a pocit bezmoci, ač byla patrná i radost z toho, že se Josepha našla naživu. Kdybychom dorazili jen o pár hodin později, mohla být už mrtvá. Během mých 29 dnů na záchranné lodi španělské neziskové organizace Proactiva Open Arms jsme vyrazili zachraňovat dvakrát.
Foto: Mohammed Salem, Reuters

Příbuzní truchlí u těla osmiměsíčního palestinské dívenky Laily al-Ghandourové během jejího pohřbu v Gaze.

Foto: Ilya Naymushin, Reuters

Muž rybaří při teplotě minus 16 stupňů Celsia na břehu řeky Jenisej nedaleko sibiřského města Krasnojarsk v Rusku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám