Hlavní obsah

Nejstarší pták se do důchodu nechystá. Snesl další vejce

Novinky, nčs

Samička albatrosa laysanského Wisdom, kterou biologové považují za nejstaršího volně žijícího ptáka na světě, bude brzy znovu matkou. Wisdom, v překladu znamenající „moudrost“, je podle biologů nejméně 68 let stará, což překonává původní odhady o délce života albatrosů. Zprávu přinesl server Sky News.

Foto: Profimedia.cz

Albatros laysanský

Článek

Wisdom se společně se svým partnerem Akeakamaiem jako každý rok vrátila do hnízda na atol Midway ležící v severním Pacifiku nedaleko Havajských ostrovů. Dohromady tvoří pár od roku 2006.

Ačkoliv jsou albatrosové monogamní, v případě úmrtí partnera navážou nový vztah. Samička má za sebou již zhruba tři desítky snesených vajec. S partnerem se nyní budou navzájem střídat v zahřívání vajíčka a shánění potravy na moři.

V roce 2017 byl poblíž Wisdom spatřen její potomek, kterého přivedla na svět před 17 lety. To potvrzuje domněnku, že se albatrosové v dospělosti vracejí k rodičům. „Na atolu nežijí pouze miliony samostatných jedinců. Vyskytuje se zde nespočet generací a rodin albatrosů,“ říká bioložka Kelly Goodaleová.

 Wisdom je podle biologů nejstarším žijícím ptákem na světě.

Na ostrově se vyskytují zhruba tři miliony ptáků, z toho více než milion albatrosů. „Když si představíme, že se ptáci vracejí na místo, kde potkávají své potomky a potomky potomků, jedná se o velkolepá rodinná setkání,“ doplňuje Goodaleová.

Wisdom byla poprvé okroužkována v roce 1956 v době, kdy mělo na ostrově základnu americké námořnictvo. Znovu objevena byla o 46 let později a od roku 2006 je sledována pravidelně. Matkou se samice stala i v roce 2016. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám