Hlavní obsah

Aby Řekyně mohla uklízet, přidala si rok základního vzdělání. U soudu dostala 10 let

Odvolání k nejvyššímu soudu v Aténách ve čtvrtek podal advokát ženy, která dostala trest deset let vězení za zfalšování dokladu o vzdělání. Obhajoba rovněž požádala soud, aby ženu pustil na svobodu, dokud v kauze nepadne konečný verdikt, informoval řecký deník Kathimerini.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nyní třiapadesátiletá žena, která pracovala jako uklízečka ve školce ve městě Volos na východě země, se činu dopustila v roce 1996. Když se totiž o místo uklízečky ucházela, předložila doklad o tom, že vychodila všech šest tříd základní školy, což bylo na danou pozici vyžadováno. Ve skutečnosti ale vychodila jen pět tříd základní školy.

Ženu, jejíž jméno řecká média neuvedla, soud první instance odsoudil k 15 letům vězení za podvod a padělání úřední listiny. U odvolacího soudu se ženě podařilo dokázat, že doklad nepadělala úmyslně. Zažádala o doklad, že chodila na základní školu, a instituce jí poslala potvrzení o tom, že školu vychodila, k čemuž je v Řecku zapotřebí právě šest let.

Soudní tribunál tedy zprostil uklízečku obžaloby v případě padělání, přesto jí odsoudil na deset let za podvod, protože prý stát neoprávněně připravila o „desítky tisíc eur“, když pracovala na pozici uklízečky, pro niž „neměla kvalifikaci“.

Rozsudek vyvolal rozhořčení na sociálních sítích. Lidé podle řeckého deníku kritizovali vysoký trest pro ženu, která živí celou rodinu a jejíž manžel je invalida. Za ženu se rovněž postavila Asociace uklízečů a uklízeček. Rozsudek považuje za mimořádný skandál. „Nekradla, žádné peníze nebyly zneužity. Vždyť pracovala,“ stojí v rozhořčeném prohlášení asociace.

Reklama

Výběr článků

Načítám