Hlavní obsah

Nikdy jsem počítač nepoužíval, přiznal japonský ministr přes kyberbezpečnost

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořádné kritice čelí 68letý japonský ministr pro olympijské hry Jošitaka Sakurada poté, co přiznal, že ve svém životě nikdy nepoužíval počítač. Nebyl by to takový problém, kdyby neměl zároveň na starosti dohled nad kybernetickou bezpečností země.

Foto: Profimedia.cz

Jošitaka Sekurada

Článek

Sakuradu pověřil premiér Šinzó Abe vedením výboru zabývajícího se kyberbezpečností minulý měsíc. Muže, který za 22 let v parlamentu dosud nebyl v žádné funkci, ve středu zpovídal parlamentní výbor, uvedla agentura Reuters.

Rozruch vyvolala jeho odpověď na dotaz opozičního poslance, zda Sakurada disponuje patřičnými počítačovými znalostmi pro výkon takto náročné funkce. „Vždycky jsem tím pověřil někoho z mých zaměstnanců nebo sekretářek. Nikdy jsem počítač nepoužil,“ odpověděl 68letý ministr.

Politika kybernetické bezpečnosti je vytvářena lidmi v úřadu a vládou, uvedl Sakurada s tím, že nevidí problém v tom, že on sám je počítačově negramotný.

Ministr zkrátka ve funkci nevykročil pravou nohou. Problémy si způsobil už předtím, když obvinil opozici, že interpelační otázky nezaslala předem, i když se později ukázalo, že je zaslala.

V souvislosti s nadcházející olympiádou také zaujal tím, že na tiskových konferencích na příliš velké množství otázek odpovídal prostou větou „nevím“. Zaujal také, když uvedl, že hry budou stát 1500 jenů (zhruba 300 korun) místo 150 miliard jenů.

Reklama

Výběr článků

Načítám