Hlavní obsah

Zaměstnanec tokijského parku pustil 160 tisíc cizinců zadarmo. Bál se je totiž oslovit

Novinky, tcs

Sedmdesátiletý muž vybírající vstupné do tokijského parku Šindžuku Gjoen způsobil svému zaměstnavateli škodu ve výši zhruba 25 milionů jenů (zhruba pět milionů korun). Za dva roky totiž nechal projít odhadem 160 tisíc cizinců bez toho, aniž by po nich chtěl vstupné. Bál se je totiž oslovit.

Foto: Profimedia.cz

Park Šindžuku Gjoen (ilustrační foto)

Článek

Park Šindžuku Gjoen se nachází v tokijských čtvrtích Šindžuku a Šibuja a spravuje ho ministerstvo životního prostředí. Právě to informovalo o svém zaměstnanci, který mezi lety 2014 a 2016 ministerstvo připravil o značnou část příjmů. S odvoláním na japonské zpravodajské servery o tom informoval britský Guardian.

Zaměstnanec parku, nyní důchodce, vybíral ve zmíněné době vstupné - 200 jenů (zhruba 40 korun) dospělí, 50 jenů děti. Jenže právě na sklonku roku 2016 si jeden z jeho kolegů všiml, že od cizinců muž peníze nevybírá a rovnou jim vydá vstupenku. Aby to nebylo vidět v systému, muž vždy požádal kolegu, aby poslední údaj o vydání lístku stornoval.

„Nemluvím žádným jiným jazykem a kdysi mě vystrašil cizinec, který na mě křičel,“ odůvodnil muž své podivné chování serveru SoraNews24. Strach u muže přerostl ve fobii, a aby nemusel už nic takového zažít, cizojazyčné turisty raději ani neoslovoval.

Podle odhadů takto pustil bez zaplacení vstupného na 160 tisíc lidí a způsobil škodu za 25 milionů jenů (pět milionů korun). Ihned poté, co to ministerstvo zjistilo, mu byl snížen plat o 10 procent, muž požádal o odchod do důchodu a nabídl ministerstvu vrácení poloviny svého důchodového bonusu ve výši 300 tisíc jenů (zhruba 60 tisíc korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám