Hlavní obsah

Ohnivé tornádo vytrhlo hasičům hadici

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanadští hasiči v Britské Kolumbii se celý srpen potýkali s vysokým počtem lesních požárů. Jenom během tohoto měsíce jich bylo v provincii zaznamenáno na 500. Během jednoho zásahu se museli potýkat i s 60 metrů vysokým ohnivým tornádem, které hasičům dokonce vytrhlo hadici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ohnivé tornádo nasálo hasičům hadiciVideo: Reuters

 
Článek

Na záběrech natočených během srpna nedaleko jezera Chutanli, které tento týden zveřejnila agentura Reuters, jsou vidět hasiči, kteří se marně snaží hadici ubránit.

„Nejdřív na nás asi 45 minut létala rozžhavená polena a pak to nasálo víc než 30 metrů dlouhou hadici,“ napsala hasička a záchranářka Mary Schidlowská.

Hasička Mary Schidlowská

Ohnivé tornádo, které se rovněž nazývá firenado, je vzdušný vír, který se vytvoří díky teplému vzduchu nad lesním požárem, který je obklopen plameny. Obyčejně je 10 až 50 metrů vysoký a trvá pouze několik minut.

Objevit se však mohou i ohnivá tornáda obřích rozměrů, která pak mají kataklyzmatické rozměry. Během zemětřesení v Japonsku v roce 1923 padlo za oběť ohnivému tornádo 38 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám