Hlavní obsah

Katarský panovník věnoval Erdoganovi soukromé letadlo v hodnotě mnoha miliard

Vládce katarského emirátu Tamím ibn Hamad Al Sání věnoval turecké vládě údajně největší a nejluxusnější soukromé letadlo na světě, jehož hodnota dosahuje půl miliardy dolarů (zhruba 11 miliard korun). Podle organizace The Stockholm Center for Freedom, která o hodnotném daru informovala, se jedná o „projev emírovy lásky k (tureckému prezidentovi) Erdoganovi a důvěry v Turecko”.

Foto: Profimedia.cz

Tamím ibn Hamad Al Sání s Recepem Tayyipem Erdoganem při květnovém setkání v Istanbulu.

Článek

Podle organizace, která se odvolává na turecká média, chtěla katarská královská rodina jeden ze svých dvou soukromých Boeingů 747-8 nejprve prodat, nakonec se ale rozhodla věnovat ho Turecku.

V letadle, které je oficiálně určeno pro 467 cestujících, se nachází pouze 94 sedadel a interiér připomíná luxusní hotel. Pyšní se sedmi ložnicemi a dvěma zasedacími místnostmi. Jeho hodnota se odhaduje na zhruba 11 miliard korun.

Řada převážně arabských zemí s Katarem v minulosti přerušila či omezila diplomatické styky z toho důvodu, že údajně destabilizuje bezpečnostní situaci v regionu a podporuje terorismus.

Právě Turecko se však tehdy postavilo na stranu Kataru a poslalo do země členy své armády. Katar naopak v srpnu slíbil, že v Turecku investuje 15 miliard dolarů, aby pomohl tamní ekonomice.

Reklama

Výběr článků

Načítám