Hlavní obsah

V Praze jsou k vidění černé labutě a mluvící loskutáci. Já jsem orel, matou návštěvníky

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Desítky různých druhů papoušků a drobných ptáků i vzácné černé labutě představuje až do neděle výstava v Botanické zahradě na pražském Albertově. Návštěvníci mohou vidět i krmení mláďat, či se dozvědět, jak správně se o takové inteligentní opeřence starat.

Pražská botanická zahrada na Albertově pořádá výstavu exotického ptactvaVideo: Novinky

 
Článek

Z jedné z klecí se ozývá přátelské, avšak chraplavé „ahoj“. Z další pak věrohodný lidský hlas varuje všechny procházející: „Já jsem orel!“ Hlas přitom patří drobnému loskutákovi posvátnému. Ten je vedle černých labutí největší lákadlem výstavy, která probíhá v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy na pražském Albertově.

„Loskutáci jsou u nás v Evropě těžko sehnatelní. Jsou velice inteligentní, žijí v lesích, takže nejsou jen tak k vidění a tím, že jsou hodně inteligentní, tak umí krásně napodobovat lidský hlas,“ vysvětlila chovatelka exotických ptáků Aneta Vychytilová, která Novinky výstavou provedla.

Foto: Novinky

Papoušci

Foto: Novinky

Papoušci

Vedle popovídání si s papoušky mohou návštěvnicí zhlédnout také krmení mláďat, které obvykle probíhá kolem druhé hodiny odpoledne. Mláďata pochází ze záchranné stanice Laguna, která se věnuje chovu odložených papoušků v nouzi. „Máme tady miminka kakadu bílých a ary ararauny. Jsou měsíc a půl stará,“ zmínila Vychytilová, která je spoluzakladatelkou Laguny.

Právě díky spoluprací se záchrannou stanicí má výstava i osvětový charakter. „Ukazujeme papoušky, kteří byli ve špatné péči, byli špatně krmeni, takže se lidé mohou poradit, jak se o papouška správně starat či jakým chybám by se měli vyhnout,” vysvětlila Vychytilová.

Foto: Novinky

Papoušci

Výstavu s názvem Stepí a pralesem pořádá Klub přátel exotického ptactva a rostlin. Letos se jedná už o 79. ročník. Lidé si mohou nejen papoušky, ale i další exotické ptáky či rostliny prohlédnout až do neděle 2. září. A v případě zájmu je navíc možné si opeřence odnést i domů. Součástí je totiž prodej některých druhů.

Reklama

Výběr článků

Načítám