Hlavní obsah

Mládě vzácného tapíra už ve zlínské zoo pobíhá po výběhu

Právo, Aleš Fuksa

Desetidenní sameček vzácného tapíra čabrakového se již několik dnů nebojácně předvádí návštěvníkům zlínské zoologické zahrady ve svém venkovním výběhu. Zlínská zahrada patří k jedněm z mála zoo, kterým se daří odchov těchto neobvyklých savců.

Sameček vzácného tapíra už pobíhá po výběhuVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„V Evropě chovají zahrady asi padesát tapírů čabrakových. Ale za poslední rok se podařily jen čtyři odchovy mláďat. Z toho jeden právě u nás,“ sdělil Právu ředitel Zoo Zlín Roman Horský.

Zlínská zoo patří mezi 25 evropských zoo, které tyto tapíry chovají. S odchovem mláděte již mají místní ošetřovatelé zkušenosti, poprvé přišlo v lešenském areálu mládě tapíra na svět v roce 2016. A to pouhé tři roky od doby, kdy ve zlínské zoo s chovem tapírů čabrakových začali.

Foto: Ale Fuksa

Mládě tapíra čabrakového s matkou

Nadira se narodila v říjnu 2011 v Zoo Edinburgh a do Zlína přicestovala v červenci 2013. Otec Baru pochází z Lipska, kde se narodil v únoru 2013. Ve zlínské zoo žije od března 2014.

„První dny jsme měli mládě i s matkou ustájeny ve vnitřní ubikaci, kde jsme sledovali hlavně to, jestli mládě pije a je dobré chování samice i mláděte. Po několika dnech jsme se rozhodli ho seznámit už s venkovním výběhem, což se zdařilo. Ještě ale nejsme natolik odvážní, abychom ho pustili do hlavního výběhu, který navazuje na velkou vodní plochu,“ sdělil novinářům Horský.

Ve zlínské zoo stráví stejně jako jeho starší sestřička pouhý rok, následně zamíří do některé z dalších zoologických zahrad. Nyní dvouletá samička, která se Nadiře narodila, loni odcestovala do zoo v Kodani.

Reklama

Výběr článků

Načítám