Hlavní obsah

Superlaser za Prahou má na délku 17 metrů, chodí se k němu jako na operační sál

– Dolní Břežany
Novinky, Kristýna Léblová, luh

Dřív na tom místě stávaly omšelé budovy JZD, teď je v Dolních Břežanech u Prahy špičkové vědecké centrum ELI Beamlines. Unikátní je hlavně díky superlaseru L3. Stroj, který nedávno slavnostně odpálil první paprsek a který budou moci vědci využívat třeba při zkoumání dějů uvnitř hvězd či k medicínským účelům, navštívil s kamerou i štáb Novinek.

Novinky natáčely u jednoho z nejšpičkovějších laserů na světěVideo: Novinky

 
Článek

„Jedná se o petawattový laserový systém, což není na světě novinkou, nicméně náš laser je schopný vystřelit až desetkrát za vteřinu, což do této doby ještě nikdo při takovém špičkovém výkonu nedokázal,“ popsal unikátní zařízení vedoucí týmu pro L3 Josef Cupal.

Špičková technologie si žádá také vysoké bezpečnostní nároky, proto tu přímo k laseru návštěvy moc nepouštějí. Když už k němu někdo jde, je to za přísných hygienických podmínek. Prachové částice by mohly vést k poškození zařízení, návštěva tak na sobě musí mít speciální oblek a čepici.

Superlaser měří na délku jen 17 metrů a na šířku čtyři metry a skládá se ze dvou hlavních částí.

„Krátkopulzní část získává obrovskou energii, druhou částí je čerpací laser, což je jeden z nejvýkonnějších laserů na světě. Ten dosahuje momentálně 100 joulů, bude ale dosahovat energie až 200 joulů, a právě ten slouží jako čerpání posledního stupně zesílení krátkopulzního laseru,“ vysvětlila vedoucí haly L3 Lucia Koubíková.

Foto: Novinky

Ve vakuové komoře dochází ke zkrácení laserového impulzu na krátký časový úsek.

Ve vakuové komoře, která je největší komorou vyrobenou v České republice ve spolupráci s brněnskou firmou Delong Instruments, pak dochází ke zkrácení laserového pulzu na velice krátký časový úsek, čímž stroj získá svůj špičkový výkon.

V budoucnu součást nemocnic?

„Laser nalézá využití jednak v základním výzkumu tak, že jeho prostřednictvím je možné generovat podmínky, které například panují ve hvězdách, a také pro výzkum a vývoj nových medicínských zařízení, například k urychlování protonů, které potom mohou být využity při protonové terapii,“ dodal Cupal.

Podle Koubíkové by už za padesát let mohl laser jako tento být součástí nemocnic a pomáhat při léčbě rakoviny a dalších onemocnění.

Superlaser, který čtyři roky vyvíjela americká laboratoř Lawrence Livermore National Laboratory, je nyní plně v rukou českých vědců. Minulý týden v centru z laseru L3 slavnostně odpálili první paprsek, brzy lze očekávat první experimentální výzkumy.

Reklama

Výběr článků

Načítám