Hlavní obsah

Tři turisté v divočině s přehledem zvládli setkání s medvědem

Novinky, tcs

Manželský pár Dale a Jessica Boshoffovi na svůj výlet do Kanady jen tak nezapomenou. Jen co se se svým kamarádem vydali na cestu v kanadské Albertě, hned narazili na medvěda. Video se pod názvem „Blízké setkání medvědího druhu“ stalo hitem internetu, zároveň je dobrým návodem, jak postupovat při setkání s divokou šelmou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tři turisté v divočině s přehledem zvládli setkání s medvědemVideo: Reuters

 
Článek

Poklidné setkání s medvědem se uskutečnilo už 5. června, agentury ho nicméně zveřejnily až nyní. Tři přátelé si tehdy vrazili na výlet v kanadské Albertě. Po stezce v populární turistické oblasti Canmore šli zhruba pět minut, když narazili na medvěda jdoucího po té samé cestě, jen opačným směrem.

„Chvíli trvalo, než jsme si uvědomili, že to je opravdu medvěd,“ sdělil Dale Boshoff agentuře Reuters. „Opatrně jsme začali couvat a na medvěda jsme mluvili klidným hlasem,“ dodal. „Zůstaň, méďo, nechoď k nám... Nechci použít svůj medvědí sprej,“ je slyšet Boshoffa na videu, jak uklidňuje spíše sám sebe a své druhy než divokou šelmu.

Když viděl medvěd proti sobě tři semknuté lidi, sešel z cesty, obešel je a pak se v poklidu na cestu zase vrátil. Experti na život v divočině a ochranáři, kteří video zhlédli, pochválili trojici za příkladný postup, jak se při setkání s medvědem chovat: zůstat v klidu, zůstat pohromadě jako skupina a mít připravený po ruce medvědí sprej.

Sprej funguje spolehlivě

Hlavní aktivní složkou medvědího spreje je, stejně jako v případě známého pepřového spreje, kapsaicin získávaný z papriček. Je upraven tak, aby účinkoval na větší vzdálenost.

Látka v prvním spreji vyrobeném v osmdesátých letech účinkovala na vzdálenost až devět metrů a stříkat se sprejem dalo celých sedm vteřin. Současné prostředky jsou efektivní na vzdálenost zhruba tří metrů. Podle studie z roku 2008 odradí sprej grizzlyho v 92 procentech, baribala v 90 procentech a ledního medvěda ve 100 procentech případů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám