Hlavní obsah

Při nehodě přišla o ucho, teď jí na předloktí roste nové

Shamika Burrageová z amerického Texasu přišla v roce 2016 při autonehodě o ucho. Díky speciální proceduře vedené plastickými chirurgy však bude mít brzy nové. Ti jí z žeber odebrali chrupavku, vytvarovali ji do tvaru ucha a vložili na určitý čas pod kůži na předloktí. Tam je totiž vhodné prostředí pro růst nových cév a nervů, které jsou pro nový sluchový orgán potřebné, píše server army.mil.

Foto: Profimedia.cz

Chirurgové odebrali chrupavku z žeber, vytvarovali ji do tvaru ucha a vložili ji ženě na určitý čas pod kůži na předloktí.

Článek

Je tomu dva roky, co Burrageová, která slouží v americké armádě, jela společně se svou těhotnou sestřenicí z rodinné návštěvy v Mississippi a jejich vozidlu praskla jedna z pneumatik.

Tehdy devatenáctiletá Burrageová sice rychle šlápla na brzdu, automobil však vyklouzl z vozovky a začal se kutálet. Mladá řidička vypadla z vozu a hlavou ostře dopadla na zpevněný povrch. Kromě toho, že jí náraz zničil levé ucho, způsobil jí i poranění na páteři.

Když otevřela oči, uviděla sestřenici, která vypadala, že je v pořádku. „Pamatuju si, jak se k nám začali shlukovat lidé a poté jsem ztratila vědomí,“ vylíčila nezáviděníhodný zážitek.

Nové ucho bude moci cítit

„Se svým vzhledem jsem nebyla spokojená, a tak mi byla doporučena plastická operace. Nějakou dobu jsem nosila protézu, ale chtěla jsem skutečné ucho. Operace jsem se nejprve bála, ale chtěla jsem zjistit, co chirurgové dokáží,“ vysvětlila.

Chirurg Owen Johnson jí nejprve z žeber odebral chrupavku a vytvarovali ji do tvaru ucha. Poté ji ženě vložil na určitý čas pod kůži na předloktí, kde má tkáň vhodné prostředí pro růst nových cév a nervů, které jsou pro nový sluchový orgán potřebné.

Celý proces trvá už rok. Od úplného konce však mladou ženu dělí poslední dvě operace a s největší pravděpodobností nebude litovat.

„Ucho bude mít nové tepny, žíly, a dokonce i nervy, takže ho bude schopná cítit,“ vysvětlil Johnson.

Reklama

Výběr článků

Načítám