Hlavní obsah

Rodiče nechtěli pustit mladé čápy do hnízda. Ti spadli do komína

– Nový Jičín
Právo, hon

Dva mladé čápy, které jejich rodiče nechtěli vpustit do hnízda, museli zachraňovat ve čtvrtek večer dvě jednotky hasičů ve Fulneku na Novojičínsku. Ptáci spadli do útrob vedlejšího komína.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasičům se podařilo oba ptáky z komína vytáhnout bez újmy na zdraví.

Článek

„O pomoc s vysvobozením dvou mladých čápů požádali zaměstnanci firmy, v jejímž areálu se celý příběh odehrál. Na začátku jeden z dospělých ptáků bránil oběma mladým, aby se vrátili a ulehli do rodinného hnízda na téměř dvacet metrů vysokém cihlovém komínu. Proto přeletěli o kus dál na podobný, byť trochu nižší komín,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

„Nevíme, zda se při čekání ve velmi teplém večerním počasí nadýchali výparů z rozkládajících se sazí, které se tu za léta využívání komína nastřádaly, ale najednou byl komín prázdný a čápi nikde,“ konstatoval Kůdela.

Na místo vyjela jednotka hasičů ze stanice Bílovec a jednotka dobrovolných hasičů Fulnek. „Mrštným hasičům se podařilo protáhnout do útrob truc-komína, oba mladé čápy po chvíli tělocviku chytili a vytáhli ven. Po zevrubné prohlídce, jestli nejsou zranění, je vypustili na svobodu. Mladým čápům se zřejmě podařilo očistit alespoň část vnitřních stěn dnes již nevyužívaného komína, protože na světle v hasičském náručí se objevili celí šediví,“ dodal mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám